Allmänning

Vilka ar de vanligaste miljogifterna?

Vilka är de vanligaste miljögifterna?

Några kända miljögifter är PCB, DDT och tungmetaller som bly, kadmium och kvicksilver….Organiska föreningar

  • Klorföreningar: freon som användes i kylskåp – DDT insektsmedel – PCB – dioxiner – sukralos.
  • Bromföreningar: freon – flamskyddsmedel.
  • Kvicksilverföreningar: metylkvicksilver som orsakar Minamatasjukan.

Vilka olika slags produkter brukar ha miljömärkningar?

Miljömärkning idag De vanligaste miljömärkningarna av möbler i Sverige är Möbelfakta och Svanen. EU:s märkning Ecolabel har också blivit ett miljömärkningsalternativ för nyproducerade möbler. I Sverige ansvarar det statliga bolaget Miljömärkning Sverige för både Svanen och EU-Blomman.

Vilka varor är miljömärkta?

TCO Certified är en internationell hållbarhetscertifiering för IT-produkter som till exempel datorer, bildskärmar, surfplattor och mobiltelefoner. Det ställs krav både på användbarhet, miljöprestanda och socialt ansvarstagande. Global Organic Textile Standard (GOTS) är den internationella miljömärkningen för textil.

Vilka grundämnen ingår i DDT och PCB?

Både DDT och PCB är så kallade organiska miljögifter. Alla levande organismer är uppbyggda av organiska ämnen, det vill säga molekyler med en grundstruktur av kol och väte till vilken andra grundämnen kan vara bundna.

Vilka grundämnen ingår i DDT?

DDT kan tillverkas av klorbensen (C6H5Cl) och kloralhydrat (C2H3Cl3O2).

Vad innehåller DDT?

Den största andelen DDT som vi får i oss kommer från mat, mest från kött, mjölkprodukter och fisk. DDT hör till de så kallade långlivade organiska miljögifterna, som kallas så därför att ämnena kan finnas kvar i naturen under väldigt lång tid, då de har en väldigt stabil kemisk struktur.

Vad behöver levande organismer fosfor till?

Fosfor är ett livsnödvändigt grundämne. Den största mängden finns lagrad i skelettet. Fosfor samverkar med kalcium vid bildning och stärkning av ben av tänder. Fosfor är även viktigt för syra-bas balansen i kroppen och energiproduktion till kroppens alla energikrävande funktioner.

Vilka grundämnen bygger upp levande organismer?

Alla organismer på jorden är uppbyggda av sex grundämnen: kol, syre, kväve, väte, fosfor och svavel.

Share this post