Blogga

Hur gick det till i koncentrationslagren?

Hur gick det till i koncentrationslägren?

Lägren skulle avskräcka människor från alla former av motstånd mot nazismen. Under fruktansvärda förhållanden skulle fångarna brytas ned med hårt arbete, terror och förnedring. Fram till 1935 var det främst politiska fångar som tyska socialdemokrater och kommunister som sändes till koncentrationslägren.

Hur levde judarna i ghetton?

De flesta ghettoområden var också förhållandevis omoderna, på många platser saknades vatten och avlopp. Matransonerna bestod främst av potatis, soppa och bröd, och motsvarade som mest en tiondel av dagsbehovet. I de ghetton där det var möjligt smugglade judarna själva in mat och andra förnödenheter.

Hur många ghetton fanns det?

Under andra världskriget inrättade nazisterna omkring 1200 getton för judar, men även för romer. De var tyskarnas första steg att få kontroll över judarna genom att separera dem från den icke-judiska befolkningen.

Vad är det för skillnad på koncentrationsläger och förintelseläger?

Till förintelselägren togs för det mesta judar. Skillnaden mellan koncentrationsläger och förintelseläger var att i koncentrationsläger fick fångarna arbeta ihjäl sig, dem som kunde och i förintelseläger fördes alla människorna direkt till gaskammare.

Vad hände i Warszawas getto?

Upproret i Warszawas getto startade den 19 april 1943 och pågick till mitten av maj. Det kvästes brutalt av nazisterna som satte eld på större delen av husen i gettot och avslutade sin insats med att spränga Warszawas stora synagoga. Omkring 7 000 judar dog i striderna — skjutna, ihjälbrända eller rökförgiftade.

Hur var getton?

Getton var distrikt i stora och små städer i det tyskockuperade Östeuropa där judar tvingades leva avskilda från resten av befolkningen. De allra flesta getton låg i det tyskockuperade Polen eller i territorier som styrts av Sovjetunionen före den tyska invasionen 1941.

Share this post