Populära

Vad ar Tarmljud?

Vad är Tarmljud?

Auskultation Lyssna efter tarmens peristaltik, ljuden är lika över hela buken så lyssna centralt hö om naveln. Lyssna minst 30 sekunder. Normala tarmljud är intermittenta, diskreta och koordinerade med tarmperistaltikvågen. Höga, klingande tarmljud (ileus); stegrande, kontinuerliga (gastroenterit).

Vad äter en Fossa?

För övrigt äter fossan egentliga tanrekar, gnagare av arten Hypogeomys antimena samt ödlor och groddjur. Ryggradsdjur uppgår till 90 procent av fossans föda. Resten utgörs av smådjur som insekter. Ibland dödar den tamhöns.

Vad är Tarmslyngor?

Metalliska/klingande tarmljud? – vätskefyllda och vidgade tarmslyngor ger upphov till resonans vid tarmrörelser. Låter ungefär som när vatten droppar i en sjö i en grotta. Är så gott som patognomont för ileus.

Vad betyder peritoneal retning?

Muskelförsvar kan tyda på peritoneal retning vilket är ett allvarligt symtom. Patienter som står på NSAID eller kortison har mindre muskelförsvar då inflammationen dämpas av medicinen. Muskelförsvar kan också saknas hos äldre på grund av mindre muskelmassa.

Vad är Adherenser?

Adherenser är permanenta sammanväxningar mellan ytor som normalt ska vara åtskilda. De kan förekomma i stort sett överallt i kroppen där ytor möts. Det finns medfödda adherenser, men de flesta är förvärvade.

Vad är Sigmoideumvolvulus?

Med hjälp av en rektalkateter fylls tarmen med kontrast och luft för att försöka reponera tarmen.

Vad är Appendicitabscess?

En drygt 60-årig kvinna sökte sjukhusets akutmottagning på grund av kräkningar och smärta i buken. Hon undersöktes av en kirurg som konstaterade att patienten hade ont när hon rörde sig samt att det ömmade till höger i buken.

Vilket blodprov indikerar ikterus?

Utredning. Bilirubin, Leverstatus (ASAT, ALAT, ALP, CDT, PEth), ev. prover för hepatit. Förhöjt bilirubin och ALP hos yngre/medelålders pekar på framför allt gallstenssjukdom.

Share this post