Trendig

Nar Stamrenovera?

När Stamrenovera?

Vanligen är det fördelaktigt att göra någon form av stamrenovering så länge stammen och avloppen inte är allt för gamla och slitna. ”varningstecken” på att en stamrenovering kan vara nödvändig är om ni till exempel upplever vattenskador, fuktfläckar, flagnande väggfärg, dålig lukt, trögrinnande handfat, översvämning …

När måste man byta stammar?

Hur ofta måste man göra ett stambyte? Efter 40-50 år brukar det vara dags att göra något åt rörstammarna i huset, som vid det laget kan vara både sönderrostade och igenslammade. Det finns i stort sett två olika vägar att gå: ett fullt stambyte eller en så kallad relining.

Vad är stammar i lägenhet?

Vad är stammar (ibland kallat rörstammar)? De större, vertikala rör som mindre rör förgrenas ut ifrån, i en fastighet. De vertikala rör som leder till och från lägenheter i fastigheten ansluter till dessa stammar. Vilka rör/stammar byter man ut under ett stambyte?

Vad ingår i stambyte bostadsrätt?

Det handlar om rörstammar för tappvatten, elledningar, avloppsrör och om systemen för ventilation, värme och gas. Ibland byts samtliga stammar men det är framför allt rörstammar för tappvatten och avlopp man tänker på i samband med stambyte i en bostadsrättsförening. Detta eftersom slitaget är störst på dem.

Vad händer om man inte gör stambyte?

Ett stambyte betyder att rör och ledningar byts ut. Anledningen är först och främst att minimera risken för vattenskador. I och med att stammarna har begränsad livslängd behöver man byta ut dem i rätt tid. Det kan annars leda till problem med kostsamma vattenskador.

Hur länge håller va stammar?

Man brukar säga att stammarna i ett avloppssystem kan hålla mellan 30- 60 år beroende på hur de ser ut, hur de lades från början, hur de har underhållits och hur dess skick är. 30- 60 år är ett rätt långt spann, och i många fall hinner man under den tiden byta fastighetsägare rätt många gånger.

Måste badrum rivas vid stambyte?

Detta låter kanske inte så lockande men det finns också många fördelar med traditionella stambyten. Eftersom man ändå måste riva tätskikten i de våtutrymmen (badrummen, wc och kök med mera) där stammarna byts så är det ett lämpligt tillfälle på att renovera badrummen.

Share this post