Populära

Maste sambo godkanna forsaljning av fastighet?

Måste sambo godkänna försäljning av fastighet?

Vad som avgör om samtycke krävs, är först och främst om bostaden är så kallad samboegendom. Oavsett om det rör sig om en bostadsrätt eller fasighet, krävs den andre sambons samtycke inför försäljning av bostad som är samboegendom.

När behövs medgivande?

Är den enskild genom gåva, arv eller testamente krävs dock inte samtycke. Kravet på samtycke finns kvar tills man genomfört en bodelning. Det innebär att även om man har skilt sig men ännu inte gjort någon slutgiltig bodelning behöver man sin f.d make/makas samtycke.

Måste sambo godkänna pantsättning?

En bostadsrätt kan pantsättas hur många gånger som helst och föreningen kan aldrig neka en medlem att pantsätta sin lägenhet. Bostadsrättshavarens make/maka, registrerade partner eller sambo måste godkänna pantsättningen om det är deras gemensamma bostad. I annat fall är pantsättningen inte giltig fullt ut.

Hur ser sambolagen ut?

Att vara sambo innebär mer än att bo ihop Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som äkta makar. Sambolagen gäller bara bostad och bohag som ni har skaffat för att använda tillsammans. Ni ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot varandra och är sällan förmånstagare till varandras livförsäkringar.

När träder sambolagen in?

Sambolagen är tillämplig för alla samboförhållanden som innebär att paret bor i en gemensam bostad. Som sambor räknas två personer som har ett gemensamt hushåll och stadigvarande bor tillsammans som ett par. Om du bor med en kompis är det inte sambolagen som gäller.

Huvudregeln är att den andra makens samtycke krävs vid försäljning av fast egendom eller annan egendom som utgör makarnas gemensamma bostad (7 kap. 5 § ÄktB). Samtycke från den andra maken vid försäljning av en bostadsrätt krävs alltså endast om den utgör makarnas gemensamma hem (7 kap. 5 § ÄktB).

När trädde sambolagen i kraft?

Denna lag träder i kraft den 1 juli 2003, då lagen (1987:232) om sambors gemensamma hem och lagen (1987:813) om homosexuella sambor upphör att gälla. 2. Om ett samboförhållande har upphört före ikraftträdandet, tillämpas äldre bestämmelser.

När krävs samtycke av sambo?

– Om bostadsrätten inte var samboegendom men var gemensam bostad krävs samtycke inom ett år från samboförhållandets upphörande, dock endast inom tre månader om samboförhållandet upphört p.g.a. att den samtyckande sambon flyttat. Om säljaren tidigare varit gift: – Samtycke enligt ovan krävs, om inte bodelning skett.

Share this post