Allmänning

Vad menas med aerob och anaerob metabolism?

Vad menas med aerob och anaerob metabolism?

Vid anaerob metabolism kan såväl tillgänglig glukos i blodet, som lagrat glykogen, användas för basal energiproduktion. Restprodukt vidanaerob metabolism är laktat (mjölksyra), se figur nedan. Den energi som bildas vid anaerob metabolism utgör endast en dryg tjugondel av den vid aerob metabolism.

Vad är metabolism på svenska?

Metabolism – ämnesomsättning – handlar om kroppens kemiska reaktionsvägar för att exempelvis omsätta näring till energi, byggstenar och slaggprodukter, att reglera utsöndringen av hormoner och att bryta ner intagna läkemedel till verksamma beståndsdelar.

Vilka celler har lysosomer?

Cytoplasman finns innanför cellmembranet

  • Mitokondrier som bildar energi till kroppens viktiga processer.
  • Endoplasmatiska nätverket.
  • Ribosomer som bildar proteiner.
  • Golgi-apparaten som tar emot, lagrar och skickar iväg proteiner.
  • Lysosomer som tar hand om gamla celldelar och bakterier i cellen.

Vad krävs för att bilda energi vid ämnesomsättningen?

För att energi ska frigöras genom förbränning, krävs tillgång till syre och energirika ämnen. När energi frigörs bildas koldioxid och vatten, vilket kan beskrivas på följande sätt: Muskelcellens energifrigöring är beroende av bland annat två faktorer: syre och energirika ämnen.

Kan man påverka ämnesomsättningen?

Vad kan öka ämnesomsättningen? Vår ämnesomsättning avgörs av flera faktorer, t ex fysisk aktivitet, kroppsvikt, sammansättning och ålder. De som har en större kropp, som väger mer, gör av med mer energi, även i viloläge. Detsamma gäller de som har en kroppssammansättning som består av en större andel muskler.

Vilka Molekyldelar är det som gör att både DNA och RNA kan lagra information?

Informationen i cellerna finns lagrad i generna, kromosomerna. Dessa finns i cellkärnan. Vilka molekyldelar är det som gör att både DNA och RNA kan lagra information? Adenin, guanin, cytosin och tymin.

Share this post