Vad innehåller vattnet som gör att det är hårt?
Vattnets hårdhet är ett mått på mängden kalcium- och magnesiumjoner som finns i vattnet. Ju färre joner, desto mjukare vatten. Ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp, medan ett hårt vatten kan ge utfällningar i ledningar och kärl.
Vilken varmvattenberedare ska jag ha?
Är ni istället fyra i familjen i en stor villa, badar och duschar ofta kan ni behöva en beredare på 200-300 liter. Men oftast klarar en sommarstuga, med familj, sig utmärkt med en varmvattenberedare på 55 liter medan 170-180 liter räcker bra för normalvillan och tonårsfamiljen.
Vad är det för vatten i Göteborg?
Dricksvattnet i Göteborg har följande värden: Vattenhårdheten är cirka 20-24 mg Ca/l eller 2,7-3,3 °dH (tyska hårdhetsgrader). Det innebär att man kan använda den lägsta doseringen vid disk och tvätt. pH-värde på cirka 8,0. Alkaliniteten är på cirka 1,0 mmol/l (cirka 60 mg/l).
Hur stor varmvattenberedare behöver 2 personer?
En varmvattenberedare med en volym på 170-200 liter per dag brukar räcka till normalvillan och tonårsfamiljen. Är ni fyra i en stor villa som badar och duschar ofta kan ni behöva en beredare på 200-300 liter. 300 liter rekommenderas ofta om man har badkar.
Vilken typ av varmvattenberedare är bäst?
En varmvattenberedare i koppar är att föredra om vattnet har hög kalkhalt. Däremot ska du undvika en kopparberedare om vattnet har ett låg pH-värde, höga kloridhalter eller är bräckt, eftersom koppar kan frigöras från behållaren och följa med ut i kranen.
Vad kostar en varmvattenberedare 200 liter?
Paketpris (installerat och klart) på 200 liters varmvattenberedare kan man hitta för cirka 16000 kr efter rotavdrag.
Var får Göteborg sitt vatten i från?
Göteborg har två vattenverk – Alelyckan vid Lärjeholm och Lackarebäck söder om Delsjömotet. Vilket vattenverk du får ditt dricksvatten från beror på var i stan du bor. Nordöstra Göteborg samt centrala och östra Hisingen försörjs i huvudsak med dricksvatten från Alelyckans vattenverk.