Rekommendationer

Varfor blommar inte kronartskockor?

Varför blommar inte kronärtskockor?

När kronärtskockan vissnat ner på hösten kupar du upp lite jord runt plantan. Ovanpå jorden kan du lägga en plastlåda, bräda eller några takpannor som skyddar mot att vatten regnar rakt ner i tillväxtbasen. Täck sedan alltihop med något isolerande material, som löv, granris eller halm.

Hur många kronärtskockor i en pallkrage?

Se till att plantorna har nog med vatten de första veckorna då de etablerar sig. Därefter är de mer torktåliga. Tänk på att kronärtskockan blir rejält stor och kräver svängrum på ca 80 cm. Två plantor per pallkrage är lagom.

Hur många kronärtskockor per planta?

Äldre plantor av ’Grön skånsk’ kan ge upp till tjugo skockor per planta, ibland mer, medan yngre plantor bara förmår producera några stycken. Sorten ’Violett’ ger ca 6-8 skockor per planta, men samtidigt är den ettårig och kan då stå tätare.

Var växer kronärtskocka?

Kronärtskockans vilda form växer än idag i Nordafrika och även på Kreta och var tidigare sannolikt spridd till fler platser i länder gränsande till södra delen av Medelhavet. Den vilda formen av kronärtskocka är så taggig att den inte går att komma nära.

När ska man skörda jordärtskocka?

Skörd, användning och lagring av jordärtskocka Skörd: Från september månad kan man börja skörda av knölarna. De grävs upp försiktigt med en grep eller spade. Beståndet kan stå kvar hela vintern och skördas efter hand som skockorna går åt.

Hur vet man att kronärtskockan är klar?

Koka skockorna i saltat vatten ca 40 minuter. Testa om de är klara genom att du enkelt kan lossa ett av bladen. Kronärtskockorna serveras ljumna gärna med något av föreslagna tillbehör.

Hur ska kronärtskocka planteras?

Kronärtskocka älskar sol Jordförbättra med kompostjord eller stallgödsel före plantering och inför varje säsong om du odlar kronärtskockan som perenn. Är jorden kompakt kan du blanda ner torv i jorden för att skapa en luftig miljö runt rötterna. Kronärtskockan uppskattar en ogräsfri miljö runt plantan.

Hur hög blir kronärtskocka?

Kronärtskocka får först djupt flikiga gråblågröna, vackra blad som kan bli upp till en meter långa. Därefter kommer under sommaren en 1–1,5 meter hög, central stjälk med blomknoppar som sedan förgrenar sig med nya knoppar. Blomknoppen (skockan) består av stora holkfjäll och påminner lite om en kotte.

Hur lyckas man med kronärtskocka?

Att tänka på när du odlar kronärtskocka

  1. Förkultivera fröerna tidigt på året.
  2. Plantera på en skyddad och solig plats.
  3. Odla i näringsrik, väldränerad jord.
  4. Skörda skockorna precis innan knoppen ska slå ut.
  5. Täck plantan ordentligt på vintern.

Share this post