Allmänning

Vilka organ kan man donera nar man lever?

Vilka organ kan man donera när man lever?

De organ som kan doneras och transplanteras i Sverige är njure, lever, lunga, hjärta, bukspottkörtel och tunntarm. Njurar, och i enstaka fall del av lever, kan transplanteras både från avlidna och levande donatorer. I Sverige transplanteras drygt 800 organ och 1 300 vävnader per år.

Vilka organ går inte att transplantera?

Donation när du lever Det är fullt möjligt att donera vissa organ som levande givare, främst donation av en njure. Du klarar dig med bara en njure eftersom den njure du har kvar tar över hela njurfunktionen.

Hur många HLA typer finns det?

Allogen stamcellstransplantation HLA är proteiner som finns på cellernas yta och har betydelse för immunförsvaret. På varje cell i kroppen finns en dubbel uppsättning HLA-molekyler. En av dem kommer från mamma och en från pappa. Det betyder att i genomsnitt vart fjärde syskon har samma HLA-typ.

Vad är Vävnadstypning?

Vävnadstypning innebär bestämning av ärftligt betingade faktorer tillhörande det s.k. HLA-systemet (Human Leucocyte Antigen), vilket är av avgörande betydelse vid transplantation. Undersökningen görs på vita blodkroppar (lymfocyter).

Donation när du lever En njurdonation sker oftast från en släkting eller annan närstående, men det förekommer även från anonyma givare. För att kunna donera sin ena njure måste man vara myndig och fullt frisk. Det är även möjligt att donera en del av sin lever, men det är mer ovanligt. Oftast är mottagaren ett barn.

Vad gäller vid organdonation?

”Förmodat samtycke” för donation För att sjukvården ska få ta tillvara organ och vävnader för transplantation eller annat medicinskt ändamål från en människa krävs att den avlidnes inställning är utredd. Reglerna för samtycke är olika för avlidna och levande givare.

Kan vem som helst donera en njure?

Varje frisk person har en möjlighet att ge sin ena njure till någon anhörig eller annan närstående person.

Kan man donera lever levande?

Vad krävs för att bli levande organdonator? Den som vill donera ett organ, antingen njure eller i vissa fall del av lever som levande donator måste vara myndig, helst över 25 år och helt frisk psykiskt och fysiskt. Som tilltänkt levande donator får du genomgå en omfattande medicinsk och psykosocial utredning.

Kan man donera del av lever?

De organ som kan doneras och transplanteras i Sverige är njure, lever, lunga, hjärta, bukspottkörtel och tunntarm. Njurar, och i enstaka fall del av lever, kan transplanteras både från avlidna och levande donatorer.

Vilka sjukhus gör transplantationer?

Transplantation av organ är en högspecialiserad verksamhet som endast utförs vid fyra sjukhus i Sverige: Skånes Universitetssjukhus i Lund och Malmö, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Kan man donera sin kropp till forskning?

De allra flesta personer i Sverige som är över 18 år upp till 95 år och själva vill kan donera sin kropp till medicinsk utbildning och utveckling. En donator samtycker till att den döda kroppen hanteras vid den anatomiska avdelningen vid institutionen för neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Share this post