Populära

Vad orsakar tungmetaller?

Vad orsakar tungmetaller?

Tungmetaller är bland annat cancerframkallande, ger störningar vid utveckling av hjärnans funktioner och kan skada inälvsorgan. Förekomsten av ämnena i livsmedel bör hållas på en så låg nivå som möjligt.

Varför och på vilka sätt är tungmetaller ett problem?

Bly stör funktioner hos växtligheten, men hos människa slår blyet mot barnens utveckling, på våra nervfunktioner och mot intelligensen. De övriga metallerna koppar, krom, nickel och zink räknas också som tungmetaller. De är inte lika farliga men förekommer tyvärr i högre mängder så att de ändå ställer till skada.

Hur förorenas naturen av metaller?

Tillstånd för Metaller i grundvatten Metaller som koppar, zink, krom och nickel förekommer naturligt i låga halter i grundvatten. Grundvatten kan också förorenas via nedfall av luftföroreningar som når öppna grundvattenkällor, eller från punktkällor som industrier och andra områden där marken förorenats.

Hur kan vi få i oss miljöfarliga metaller?

Påverkar människa och miljö I Sverige är det vanligast att vi exponeras för metaller från maten. Vi kan också exponeras via luften eller damm och partiklar. Fisk som lever högt upp i näringskedjan och livsmedel som odlats på förorenad mark kan ha höga halter av metaller.

Vilka skador orsakar tungmetaller i naturen?

Många tungmetaller, inte minst koppar, kvicksilver och bly, binds mycket effektivt till det organiska materialet i markens ytskikt. De kan där nå så höga halter att mikroorganismer eller smådjur i marken tar skada.

Är kadmium tungmetall?

Kadmium är en tungmetall som är giftig för människan. Nya studier visar att metallen inte bara orsakar njur-och skelettskador utan också ökar risken för cancer. Den största delen av det kadmium vi får i oss kommer från spannmålsprodukter, potatis, rotfrukter, vissa grönsaker samt ris.

Vad är problemet med tungmetaller?

Metaller kan inte brytas ned utan blir kvar. Därför kan det ta lång tid från det att ett utsläpp upphört, till dess att även halterna i människor och miljö minskar. Från marken läcker de sakta ut i sjöar och vattendrag i omgivningen. I vattendragen påverkar de växter, fiskar och levande organismer.

Share this post