Rekommendationer

Varfor har vi skogsbruk?

Varför har vi skogsbruk?

Skogen är viktig för oss alla på många olika sätt. Skogen binder kol och hjälper till att skydda mot klimatförändringar. Skogen är vårt största landbaserade ekosystem och bidrar till många av de ekosystemtjänster vi tar för givna.

Vad är svenskt skogsbruk?

I Sverige bygger skogsbruket på en lagstiftning om återbeskogning, skötsel och naturvård kombinerat med en lönsam skogsnäring, som gör det möjligt att leva på skogsbruket. Sedan 1950-talet har merparten av den svenska skogen skötts beståndsvis där träden inom ett bestånd är av samma ålder.

Vad är skogsråvara?

De flesta är bekanta med skogsprodukter som timmer, brädor, papper och ved. Men produkter från skogen kan vara så mycket mer. I princip kan allt som idag görs av olja göras av förnybar skogsråvara istället. På så sätt kan skogen hjälpa oss att ställa om till ett fossilfritt och biobaserat samhälle.

Vad är bra med skogsbruk?

Aktivt skogsbruk ger mer klimatnytta Scenariot där skogsproduktionen ökar gav ökad klimatnytta, uttryckt som minskad kumulativ strålningsdrivning, på både kort och lång sikt. Detta beror både på en ökad inlagring i skogen och på en effektiv användning av den skördade biomassan.

Vad påverkar skogen?

Klimatförändringarna utgör ett hot mot många arter i skogen över hela världen. Den svenska skogen kommer sannolikt växa snabbare på grund av ett varmare klimat, men samtidigt ökar riskerna för skador. Människans utsläpp av växthusgaser förstärker växthuseffekten och leder till ett förändrat klimat på jorden.

Hur används skogsråvaran?

Applikationen kan användas som ett underlag för att analysera möjligheter och potential för en framtida biobaserad ekonomi med ökad användning av svensk skogsråvara till både energi och produkter. I Sverige täcker skogen idag nära hälften av landarealen och är av stor betydelse som källa till biomassa.

Hur stor är Sveriges skogsindustri?

Skogsindustrin har cirka 70.000 medarbetare. 2016 omsatte svensk skogsindustri 222 miljarder kronor. Skogsindustrin står även för cirka 12 procent av Sveriges varuexport. Handeln med skogs- och träindustriprodukter ger Sverige ett exportöverskott.

Varför är det viktigt med ett hållbart skogsbruk?

Tanken med hållbart skogsbruk är inte att sluta använda skogens träd som resurs. Istället handlar det om att hitta rätt balans. Skogen ska brukas och bidra med värdefulla saker till samhället, men det är exakt lika viktigt att den bevaras, inklusive dess roll inom t ex biologisk mångfald.

Det svenska skogsbruket styrs i första hand av Skogsvårdslagen. Fram till 1993 var det primära syftet med lagen att säkra en uthållig virkesproduktion. Det tydliga fokuset på virkesproduktion resulterade i att den biologiska mångfalden tog skada.

Share this post