Trendig

Nar ar det bast att saga till jobbet att man ar gravid?

När är det bäst att säga till jobbet att man är gravid?

Att berätta om graviditeten Du har egentligen aldrig någon skyldighet att berätta att du är gravid. Däremot måste du meddela arbetsgivaren minst två månader i förväg när du vill ta ut föräldraledighet.

Vill inte berätta att jag är gravid?

Trots förbud mot att diskriminera och missgynna gravida kvinnor på jobbet fortsätter rapporterna att strömma in till facken och Diskrimineringsombudsmannen (DO). Anmälningar till DO på grund av föräldraskap och graviditet kan hamna i olika kategorier.

Vad händer om man har en provanställning och är gravid?

Att avbryta en provanställning för en anställd som är gravid kan däremot vara diskriminering om arbetsgivaren har haft kännedom om graviditeten. Diskrimineringslagen ger gravida ett särskilt skydd som innebär att orsakerna till att en anställning avbryts inte får ha något samband med graviditeten.

Måste chefen ta hänsyn till att jag har barn?

Enligt 3 kapitlet 5 § diskrimineringslagen ska arbetsgivaren aktivt arbeta för att såväl kvinnliga som manliga arbetstagare kan förena föräldraskap och förvärvsarbete. Exempel på åtgärder som kan användas är att begränsa övertid eller arbete på obekväm arbetstid.

Kan man vara föräldraledig under provanställning?

En anställd med provanställning som är föräldraledig har rätt till förlängd provanställning om ledigheten innebär att arbetsgivaren inte har tillräckligt underlag för att bedöma den anställdes prestationer. Det konstaterar Arbetsdomstolen, AD, i en ny dom mot Försäkringskassan.

Kan man bli sparkad när man är gravid?

Enligt praxis från EU-domstolen kan uppsägning av en kvinnlig arbetstagare på grund av graviditet eller annan orsak som väsentligen grundas på graviditeten endast gälla kvinnor och utgör därför diskriminering på grund av kön.

Har man rätt till semester under provanställning?

I övrigt har en arbetstagare under provanställningen rätt till lön och andra förmåner som vid vilken tillsvidareanställning som helst. Gällande semester är provanställningen semestergrundande, normalt sett två dagar per månad. Vissa arbetsgivare kan erbjuda förskottsemester.

Får chefen fråga om jag är gravid?

1 Måste jag berätta för chefen att jag är gravid? Du har ingen skyldighet att berätta för din arbetsgivare att du eller din partner väntar barn. Vill du vara föräldraledig måste du däremot anmäla det minst två månader i förväg. Du ska samtidigt berätta hur länge du tänkt vara borta från jobbet.

Share this post