Populära

Kan ravar ha rabies?

Kan rävar ha rabies?

Alla varmblodiga djur inklusive människa kan få rabies, men mottagligheten varierar. Räv har en extremt hög mottaglighet medan katter och hundar, samt nötkreatur, får och getter, har en måttlig mottaglighet för sjukdomen. Rabies är en dödlig sjukdom för både människor och djur.

När ska du få behandling för rabies?

Behandling. Du som får ett bett, blir slickad på ett sår eller i ansiktet av ett djur ska alltid tvätta området noga med tvål och vatten. Om det händer i ett land där det finns rabies måste du få behandling senast inom två dygn för att förhindra att sjukdomen bryter ut.

Kan man smittas med rabies?

Rabies. Rabies är en virussjukdom i centrala nervsystemet. Rabies kan smitta från däggdjur till människa via saliv. Sjukdomen finns i stort sett i hela världen, men i Sverige har ingen smittas med rabies på mycket länge.

Vad är orsaken till rabies?

Rabies kan orsakas av flera olika så kallade neurotropa virus, varav de flesta tillhör familjen rhabdoviridae. Sjukdomsförloppet börjar med att virus, som ofta överförts via bett, infekterar och förökar sig i människokroppens vävnader.

Vilka djur får rabies?

I länder med förekomst av rabies sprids infektionen huvudsakligen av frilevande rovdjur, till exempel rävar, mårddjur, vargar och grävlingar, samt av hundar och katter som är husdjur. Fladdermusrabies sprids huvudsakligen mellan fladdermöss.

Kan man överleva rabies?

Rabies är en virussjukdom. Den smittar från däggdjur till människa via saliv, till exempel om du har ett sår på huden eller blir slickad i ansiktet. Rabies är nästan alltid en dödlig sjukdom om den inte behandlas snarast, senast inom två dygn.

Vilka djur har rabies?

Rabies hund smittvägar

  • Sjukdomen orsakas av ett lyssavirus.
  • Mårdhundar, rödrävar och gatuhundar är i Europa de vanligaste smittbärarna.
  • Viruset finns i det smittade djurets kroppsvätskor.
  • Viruset sprids främst via bett eftersom de som drabbas vanligtvis blir aggressiva och bitska.

Share this post