Trendig

Var utvinns sallsynta jordartsmetaller?

Var utvinns sällsynta jordartsmetaller?

De sällsynta jordartsmetallerna förekommer främst i kristallin berggrund, som exempelvis i apatitjärnmalmer som den i Kiruna och i skarnmineraliseringar i Bergslagen. Det projekt som kommit längst kommersiellt är Norra Kärr (öster om Vättern), där de sällsynta jordartsmetallerna förekommer i en nefelinsyenit.

Vad menas med jordartsmetaller?

Jordartsmetaller är en historisk numera förlegad kategori av grundämnen. De definierades av att deras oxider förr kallades jordarter.

Vilka sällsynta jordartsmetaller är viktigast?

Scandium eller Sc (21) – Används i TV-apparater och energisparlampor. Yttrium eller Y (39) – Yttrium är viktigt i den medicinska världen, används i cancerläkemedel, reumatoid artrit-medicin och kirurgiska tillbehör. Det används också i superledare och lasrar.

Kan man tex återvinna sällsynta jordartsmetaller i Skrotsten eller avfall?

Trots att brytningen av sällsynta jordartsmetaller på en del håll i världen innebär stora miljöproblem återvinns och återanvänds i princip inget alls av metallerna, enligt en granskning av Ekot i Sveriges Radio.

Vad använder vi jordartsmetaller till?

Sällsynta jordartsmetaller (LREE och HREE) används bland annat till magneter i elektriska motorer och generatorer, katalysatorer, batterier samt glas och keramik. Ingen produktion sker i dagsläget inom EU.

Vilka egenskaper har jordartsmetaller?

En alkalisk jordartsmetall eller alkalisk jordmetall är en metall i det periodiska systemets grupp 2. De alkaliska jordartsmetallerna är beryllium, magnesium, kalcium, strontium, barium och radium. De är alla silverfärgade och mjuka metaller med låg densitet, 2 valenselektroner.

Vilka egenskaper har sällsynta jordartsmetaller?

Sällsynta jordartsmetaller är viktigt på grund av deras specificitet, mångsidighet och unika egenskaper (katalytisk, kemiska, elektriska, metallurgiska, kärnkraft, magnetiska och optiska).

Vad används lantan till?

Allmänt om grundämnet lantan Lantan har flera användningsområden som t. ex. i lampor som används för studiobelysning och i projektorer. Lantan används även i vissa legeringar och värmebeständiga material.

Vem upptäckte lantan?

Carl Gustaf MosanderLantan / Upptäcktes av

Vad används yttrium till?

Användning. Yttriumföreningar ingår i specialglas och som lysämne i färg-TV-rör, där de ger upphov till rött ljus. Blandoxider med innehåll av yttrium används i högtemperatursupraledare och lasrar. Yttriumoxid har även använts i glödstrumpor.

Share this post