Blogga

Var borjar det nya aret?

Var börjar det nya året?

Det nya året är här! Följ med när världens länder tar klivet in i 2022 bland färgsprakande fyrverkerier, ljusshower och festliga bubblor. Allra först att skåla in tolvslaget – klockan 11 svensk tid – var Line Islands i Stilla havet, som huvudsakligen tillhör östaten Kiribati.

Vilket datum inföll den kinesiska nyårsdagen senast?

Det kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket är mellan 21 januari – 19 februari. I Kina använder man månkalendern för att beräkna tiden för högtider och till skillnad från den gregorianska kalendern är det då alltid nymånen som inleder en ny månad.

Vilket är är det i Kina 2022?

Så blir 2022 för dig som är född i Tigerns år Om du föddes 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 eller 2010 så är du född i Tigerns år. Tigrar är väldigt tävlingsinriktade. De är kända för att vara modiga och ambitiösa, men de är även generösa och vill gärna hjälpa andra.

Vart i världen blir det nytt är först?

Först att skåla in tolvslaget – klockan 11 på nyårsafton svensk tid – blev Line Islands i Stilla havet, som huvudsakligen tillhör Kiribati. Först 26 timmar senare har 2022 gjort sitt inträde på hela jorden, då klockan slår om på de obebodda Baker-Howland-öarna.

Vilket land går först in i 2021?

Allra först – klockan 11 svensk tid – slog klockan midnatt på önationerna Samoa och delar av Kiribati i Stilla havet. Först 26 timmar senare har 2021 gjort entré på hela jordklotet, då de obebodda korallöarna Baker-Howland-öarna går in i det nya året. Klockan 12 svensk tid var det Nya Zeelands tur.

Vem läser nyårsklockan 2021?

I år håller Parisa Amiri och Anders Lundin tv-tittarna sällskap från Sollidenscenen. Till direktsändningen, som blir utan publik 2020, har skådespelaren Sofia Helin bjudits in att läsa Lord Tennysons dikt Nyårsklockan.

Vad är Tigerns är?

Tigern är född 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 eller 2010.

Vilket land går först in i 2022?

För ett år sedan hoppades människor världen över på att kunna vända blad och lägga pandemin bakom sig. Så blev inte fallet – covid-19 har fortsatt att ligga som en våt filt över tillvaron även 2021. Men hoppet lever. Och först ut att ringa in 2022 var Stillahavsnationen Kiribati.

Vilket land firar in det nya året sist?

Därför var Samoa känd som den sista platsen i världen att fira nyår. Men 2011 drogs linjen om, för att underlätta affärer med Samoas nära handelspartner Australien och Nya Zeeland. Däremot ligger Amerikanska Samoa, som ligger bara 16 mil bort, kvar på östra sidan om datumgränsen.

I Spanien och i många andra spansktalande länder börjas det nya året med munnen full av druvor. Att äta tolv druvor vid midnatt sägs bringa lycka till de kommande tolv månaderna. Men du kan inte äta druvorna när du vill.

Vem pratar in nya året?

Skådespelaren Georg Rydeberg fick uppdraget, vilket blev en succé och traditionen fortlevde. Några av de skådespelare som återkommande läste dikten var Jarl Kulle, Jan Malmsjö och Margaretha Krook. Från 2014 har det varit tradition att byta uppläsaren varje år.

Vem läste Nyårsklockan i år?

Skådespelaren Reine Brynolfsson kommer att läsa dikten “Nyårsklockan” på SVT vid tolvslaget på nyårsafton. Skådespelaren säger själv att han är både glad och hedrad över att ha fått frågan.

Vem läste Nyårsklockan första gången?

Nyårsklockan på Skansen Det första året lästes dikten av Nicklas Bergendahl som var anställd på Skansen. 1897 tillfrågade Artur Hazelius den unge teatereleven Anders de Wahl om han ville läsa dikten på Skansen. De Wahl kom med några undantag att läsa dikten ända till 1945.

Vem läser tolvslaget?

https://www.youtube.com/watch?v=DLGcnu5fHQM

Share this post