Allmänning

Hur later hosta RS-virus?

Hur låter hosta RS-virus?

Det är väldigt svårt att veta om det är en vanlig förkylning eller RS-virus. Men i regel är det bra att lyssna efter ett pipande ljud när barnet andas. Om barnet inte orkar amma eller äta är det också en viktig varningssignal att ta på allvar.

Hur vet man om man har RS-virus vuxen?

För vuxna och äldre barn yttrar sig en infektion med RS-virus oftast som en vanlig förkylning. Yngre barn, främst de under ett år, kan däremot bli svårt sjuka med ansträngande hosta och andningssvårigheter. Även personer över 65 år och andra infektionskänsliga personer kan behöva sjukhusvård i samband med sjukdom.

Kan man kolla om man har RS-virus?

RS-virus diagnostiseras med olika diagnostiska snabbmetoder som ger svar samma dag. Provmaterial är sekret från nässvalget. Vid mild infektion krävs inte någon specifik behandling. Svåra luftvägssymtom kan kräva behandling med syrgas, och i vissa fall respiratorbehandling.

Hur länge kan man vara sjuk i RS-virus?

En infektion med RS-virus ger oftast symtom som vid en vanlig förkylning. Barn under sex månader brukar däremot få kraftigare symtom. Oftast är barn som mest sjuka fyra till sex dagar efter de första symtomen. Det kan ta några veckor att bli helt frisk.

Kan vuxna bära på RS viruset?

För vuxna och äldre barn yttrar sig en infektion med RS-virus oftast som en vanlig förkylning. Barn under ett år kan däremot bli svårt sjuka med ansträngande hosta och andningssvårigheter. Även personer över 65 år och andra infektionskänsliga personer kan behöva sjukhusvård i samband med sjukdom.

Hur låter RS?

Barnets mage rör sig ut och in när hen andas. Barnets andning låter pipande eller väsande. Barnet har så kallade indragningar. Då dras huden in när barnet andas.

Hur länge hosta efter RS?

Det smittar via hosta, nysningar och föremål och det är inte ovanligt att hostan håller i sig i flera veckor hos mindre barn. De allra flesta som blir smittade av RS-viruset blir förkylda med hosta och snuva men är på benen igen efter 1-2 veckor.

Share this post