Blogga

Vad innebar det att vara momsregistrerad?

Vad innebär det att vara momsregistrerad?

Momsregistrerade företag måste lämna momsredovisning Den som driver eget företag ska betala och redovisa moms till staten genom Skatteverket, och måste anmäla sig för att bli momsregistrerad. Vid en momsregistrering får företaget ett momsregistreringsnummer av Skatteverket.

Vad är en utgående moms?

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms. Momsen är varken en intäkt eller kostnad i din verksamhet, utan en skatt som du tar ut av kunden och för vidare till staten.

Vad är förbrukat eget kapital?

I ett nystartat bolag har man ofta mycket kostnader i början samtidigt som det kan ta ett tag innan man får några intäkter. Då är det lätt att hamna i en situation som kallas förbrukat eget kapital. I ett aktiebolag innebär det att du har ett resultat som är lägre än hälften av ditt aktiekapital.

Hur vet man om det är ingående eller utgående moms?

På de inkomster företaget har ingår det moms. Denna moms kallas utgående moms. På de flesta utgifter företaget har är det moms, så kallad ingående moms. För att lättare minnas vad som är vad kan du tänka att på de varor företaget säljer ut är det utgående moms, och på de varor företaget köper in är det ingående moms.

När ska man momsregistrera?

Momsregistrering. Om man bedriver verksamhet och har för avsikt att sälja varor eller tjänster som är momspliktiga ska man anmäla sig till Skatteverket för att bli momsregistrerad. Momsregistrering ska ske senast 14 dagar innan man påbörjar sin verksamhet.

Varför ska man momsregistrera sig?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms, ska du vara momsregistrerad. Du anmäler momsregistrering till Skatteverket.

Hur kan man ha negativt eget kapital?

Ett negativt eget kapital betyder att skulderna överstiger tillgångarnas värde. Som regel beror brist på kapital på att företaget gått med förlust, men det kan också bero på att ägarna gjort stora uttag istället för att återinvestera vinster i företaget.

Kan man skicka faktura utan moms?

Du behöver inte heller utfärda en faktura när du säljer varor eller tjänster inom Sverige om försäljningen är undantagen från moms. Vid försäljning av vissa varor och tjänster som är undantagna från moms är du ändå skyldig att utfärda en faktura.

Share this post