Blogga

Vilka faglar bygger bo under taket?

Vilka fåglar bygger bo under taket?

Pilfink och gråsparvar är flockfåglar och häckar i kolonier. Ofta bygger de bo under tegelpannor på taket, pappen kan ta skada av detta med läckage som följ. Vid renovering och nybyggen sätts det ett ”fågelband som förhindrar att de bygger bo där.

Hur hög ska Nockbrädan vara?

För att få rätt höjd på nockbrädan, som bör vara minst 34 mm bred, lägger du ut ett par takpannor på var sida om nocken och provar sedan med en nockpanna, se bild 5. Du kan också använda vår justerbara nockbrädshållare, se bild 5. Använd då 45 mm eller 25 mm bärläkt även som nockbräda.

Hur skär man Betongpannor?

För att kapa takpannor behöver du:

  1. Vinkelslip med kapskiva för sten.
  2. Skyddsglasögon, hörselskydd, ansiktsmask och arbetshandskar.
  3. Kapa inte takpannan på taket.
  4. Märk takpannan med en märkpenna vart du ska kapa takpannan.
  5. Lägg takpannan stadigt, spänn gärna fast takpannan på arbetsbockar innan du börjar kapa pannan.

Vad är Nocktätning?

Nocken är den del på taket där taksidorna möts. Det är en särskilt utsatt del av taket. Nocken ska stoppa snö, vatten, löv och annat från att komma in i takkonstruktionen. Samtidigt skall nocken kunna släppa in luft under pannorna för att ge god ventilation för maximal livslängd hos läkt och underlagstak.

Varför är det viktigt att Grundmåla nytt virke?

Underlaget ska vara i god kondition Nytt trä ska därför målas snarast efter uppsättning. Ännu bättre är att grundmåla virket innan det sätts upp. En omålad fasad kan snabbt bli infekterad med svampsporer som sedan lätt tränger igenom färgskiktet. Kraftigt uppsprucket trä är inte heller ett bra målningsunderlag.

Vad spelar en avgörande roll för vilken taktäckning som ska användas?

Taktäckningens vattenavledande förmåga bör kontrolleras regelbundet. Man bör noga studera vattenavledningen vid kraftigt regn. Det gäller särskilt plåtdetaljer vid genomföringar, infästningar, takluckor, takfönster, vinkelrännor och takfot.

Hur blir man av med sparvar?

Vill du hindra fåglar från att komma in under taket kan du i vissa trädgårdsbutiker köpa galler som är formade efter takprofilen. En annan lösning kan vara ett nät, vilket dock teoretiskt kan rivas sönder av små vassa fågelnäbbar.

Hur monterar man Fågelband?

Fågelbanden fästs på takfotsläkten med pappspik eller korta skruv så att de vinklade spröten riktas mot nocken. Fågelbanden stoppar fåglar från att bygga bon i takfoten som hindrar luftcirkulation mellan takpannor och underlagstak. Fågelbon ökar risken för att läkten skall ruttna och att underlagslappen skadas.

Hur viktigt är det med grundfärg?

Grundfärgen gör att täckfärgen fäster bättre och gör underlaget vattenavvisande vilket minskar risken för fuktskador. När man använder sig av förgrundad panel så bör man tänka på att spikställen och sågytor behöver grundmålas. Kontrollera även så att panelen har tillräckligt med grundfärg på hela ytan.

Vad är Takboard?

Takboard är en mycket styv och hård skiva, som är tillverkad av obrännbar, fukt- och vattenavvisande ROCKWOOL stenull.

Share this post