Frågor

Var bor koltrasten pa vintern?

Var bor koltrasten på vintern?

Koltrasten på vintern Ungefär 75 procent av koltrastbeståndet bedöms vara flyttfåglar som flyttar till västra Europa, som längst till Spanien. De senaste decennierna har allt större andel stannat i Sverige, särskilt i stadsmiljöer.

När får koltrasten sina ungar?

Häckning. Lägger 2–6 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 11–14 dygn. Ungar i boet 12–16 dygn.

Var bygger koltrast bo?

Koltrasten kan häcka upp till tre gånger. Den första kullen blir flygfärdig i maj och den sista sent i augusti. Koltrasten är inte kräsen när det gäller platsen för boet. Den kan bygga sitt bo på marken, i en vedstapel eller i en tät gran.

https://www.youtube.com/watch?v=jsa3pxmxcZg

Under vintern förflyttar sig många koltrastar från häckningsområdena i skogar och halvöppna landskap till bebyggda grönområden och trädgårdar. Under stränga vintrar uppsöker den även slutna ortscentrum och lämnar även parkanläggningar, till förmån för trädgårdar och bostadskvarter.

Vad kan man ge koltrasten att äta?

Köp i stället rena solrosfrön eller jordnötter. Det finns hampfrö också, säger Niklas Aronsson. Jordnötterna ska vara avsedda för fågelmatning, varken saltade eller rostade. Och skalade solrosfrön minimerar spill på marken.

Har koltrast svart näbb?

Den äldre hanen är mycket lätt att känna igen med helt svart dräkt, klargul näbb och gul ögonring. Honan är däremot mörkbrun med ljusare strupe och med en brun ögonring. När koltrasten rör sig på marken hoppar den jämfota.

Fågelungar – från ägg till utflugna

Art Vetenskapligt namn Ruvningstid, dygn
Rödhake Erithacus 13-14
Rödstjärt Phoenicurus phoenicurus 13-14
Koltrast Turdus merula 12-15
Björktrast Turdus pilaris 13-14

Hur bor koltrastar?

Koltrasten bygger sitt öppna bo lågt i täta träd och buskar. Kan även bygga nära människan i cykelkorgar, hängrännor, blomlådor och under motorhuven på fordon.

Var finns koltrasten i Sverige?

Koltrast Turdus merula

  • Latinskt namn: Turdus merula – vilket betyder, trast, trast.
  • Typiska kännetecken: 25-26cm.
  • Finnes: Koltrasten finns i trädgårdar, skogar och parker i södra och mellersta Sverige samt längs Norrlands kustland, där tätheten dock snabbt avtar.
  • Äter: Frön, bär, insekter och maskar.
  • Läte:
  • Häckar:

När börjar koltrasten bygga bo?

Den första kullen blir flygfärdig i maj och den sista sent i augusti. Koltrasten är inte kräsen när det gäller platsen för boet. Den kan bygga sitt bo på marken, i en vedstapel eller i en tät gran.

Share this post