Rekommendationer

Hur klarar sig honsen pa vintern?

Hur klarar sig hönsen på vintern?

Hönorna gillar att gå ute, även på vintern, men de tycker inte om att bli blöta. När det börjar töa kan du hjälpa dem genom att täcka området ute i hönsgården med lite täckbark. På vintern är det också extra viktigt att hönorna har sittpinnar inne i hönshuset.

Hur kallt i hönshus?

Även om dessa djur inte får köldskador av minus 10 grader kommer de inte trivas optimalt. Vi rekommenderar därför att du investerar i en värmekälla även om temperaturen aldrig blir kyligare än 10 minus. Det får inte förekomma frost inne i hönshuset och vattnet som hönorna ska ha tillgång till ska vara helt isfritt.

Hur vet man om hönsen fryser?

Hur vet du om det är för kallt för dina höns? Du behöver bara titta på dina hönor för att veta om de tycker att det är för kallt, de kommer att ha burrat upp sina fjärdrar och sitter nära marken, kanske med ett ben under sig. Deras halsflikar och kammar kan också se blekare ut än vanligt.

Kan höns vara ute i snö?

Många höns uppskattar att gå ut och picka och krafsa även på vintern, här i södra Sverige är det oftast inte så länge vi har snö och det gör det lite enklare. Höns uppskattar snöfri mark. Ett sätt är att sätta tak på en del av utegården, annars får du ta till snöskyffeln och skotta lite till dem.

Hur varmt ska det vara i ett hönshus?

Det är kanske sant, men ska de trivas bra bör temperaturen ligga mellan 5 och 15 plusgrader. Det är målet med mitt hönshus. Höns klarar i allmänhet kyla bättre än värme, men det finns gränser. De överlever utan problem rätt många minusgrader men att sätta gränsen där de får förfrysningsskador tycker jag är lite hårt.

När fryser höns?

Du behöver inte oroa dig för att dina höns ska frysa (speciellt inte om du har en isolerad Eglu). Höns acklimatiserar sig till det kalla vädret, och är faktiskt bättre på att hantera kyla än värme.

Hur bor höns på vintern?

Höns klarar kyla bra – t.o.m. bättre än värme. När det är kallt brukar hönsen kunna hjälpa varandra att hålla värmen genom att stå i små klungor. Även om kylan går an tycker hönsen däremot inte om att bli blöta. Marken i hönsgården kan lätt bli lerig och blöt under vinterhalvåret.

Hur varmt ska hönsen ha på vintern?

Värme i hönshuset Hur kalla vintrarna är beror förstås på var i Sverige du bor. I södra delarna av landet kanske du inte behöver ha någon extra värmekälla, medan det längre norrut är ett måste för att kunna hålla värmen i hönshuset. Brukar du ha vintrar på omkring -15 grader är det bra att ha extra värme hos hönsen!

Hur mycket kyla tål en höna?

Inred med värpreden. Huset ska vara torrt och dragfritt men att isolera är inte alltid nödvändigt. Höns klarar några minusgrader, faller temperaturen under –10C°, så bör det finnas uppvärmningsmöjligheter. Vattnet får inte frysa så rent praktiskt är det smart att hålla hönshuset frostfritt.

Måste man isolera hönshuset?

Isolering och ventilation Om man behöver isolering beror delvis på vilken ras man har, men också var i landet man bor. Vi föredrar att ha isolerade hönshus, eftersom det skyddar mot kyla på vintern och värme på sommaren.

Kan höns frysa ihjäl?

Kan höns frysa ihjäl? Kallt väder brukar inte vanligtvis vara dödligt för höns, så länge de har ett varmt och torrt hönshus att dra sig undan till när vädret blir för extremt. Men kalla hönor kan lättare drabbas av sjukdomar och parasiter och de kommer att lägga färre ägg.

Hur mycket värme tål höns?

Hönshuset får aldrig bli varmare än 25 grader, helst ska det vara svalare än så. Vårt hönshus är isolerat och håller därför även den värsta värmen borta men varje kväll vädrar vi ändå ut för att se till att hönsen får en behaglig temperatur under natten.

Share this post