Trendig

Vilken glodlampa drar minst strom?

Vilken glödlampa drar minst ström?

En lågenergilampa är en lampa som i jämfört med den traditionella glödlampan drar betydligt mindre energi. Den drar hela fem gånger mindre energi jämfört med glödlampan.

Vilka lampor blir inte varma?

Kom också ihåg att eftersom så lite energi krävs för en LED-lampa blir den inte speciellt varm när du använder den. LED-lampan är därför det brandsäkraste alternativet. Lågenergilampor, eller lysrörslampor som de också kallas, är ett energisnålt alternativ till gamla glödlampor – fem gånger så effektiva.

Vilken glödlampa ska man ha?

Energimyndigheten rekommenderar 430–800 lumen – motsvarar glödlampans 40–60 watt – samt en färgtemperatur på 2 500–3 000 K. I rum där lampan sällan lyser är det onödigt att välja en lampa med högt inköpspris och lång livslängd. Här passar en billig halogenlampa som ger bra färgåtergivning. Halogenlampan tål värme bäst.

Vilka glödlampor är förbjudna?

Utfasningsplan

  • 2009: Förbud mot klara 100 Watt glödlampor samt alla matta glödlampor.
  • 2010: Förbud mot klara 75 Watt glödlampor.
  • 2011: Förbud mot klara 60 Watt glödlampor.
  • 2012: Förbud mot klara 40, 25 och 15 Watt glödlampor.
  • 2013: Skärpta krav på lågenergilampor och halogenlampor.
  • 2016: Skärpta krav på halogenlampor.

Vad händer om en glödlampa går sönder?

Kvicksilverdropparna kommer rimligen att snabbt falla till golvet tillsammans med de trasiga lampdelarna och eventuellt glaskross. Om däremot en varm lampa går sönder sprids gasformigt, metalliskt kvicksilver (Hg0) i rummets luft.

Vad motsvarar 4W LED?

Produktinformation. Normallampa klar LED som drar 4W men motsvarar en 40W glödlampa. Ger ett varmvitt ljus.

Vad drar mest ström i hushållet?

När det gäller hushållselen finns en enkel tumregel: apparaterna som har till uppgift att producera värme eller kyla hör till de som drar mest el. Hit räknas bland annat tvättmaskiner, diskmaskiner, torkskåp, kyl, frys, el-element och portabla AC-anläggningar.

Vilka lampor är energisnåla?

Lågenenergilampor vs LED-lampor Lågenergilampor är fortsatt ett energisnålt alternativ men för miljön är de sämre då de innehåller en liten mängd kvicksilver. Välj istället LED-lampan som är bäst både ur ett energi- och miljöperspektiv.

Vad kostar det att ha en lampa tänd?

Efter det har vi multiplicerat det med antalet dagar som den är tänd vilket är 47 dagar. Det blir 23,688 och eftersom vi använt oss av ett elpris på 1 kr/kwh, blir svaret avrundat uppåt 24 kr och ifall man hade haft LED-lampor hade svaret blivit 0,80 kronor. Priset är exklusive nätavgift, moms och skatt.

Vad motsvarar 40 watt?

Översättningstabellen

GLÖDLAMPA LED-LAMPA
40 W = 6 W
60 W = 10 W
75 W = 12 W
100 W = 16 W

Hur mycket är 11W?

Här är ett exempel: Eftersom LED-lampor normalt sett inte blir lika varma som de traditionella glödlamporna så bör du i normalfall kunna placera en LED-lampa märkt med 11 watt (motsvarar ljusutbytet från en 60 watt glödlampa) i en armatur märkt 60 watt.

Share this post