Rekommendationer

Ar det normalt att fa mens efter tva veckor?

Är det normalt att få mens efter två veckor?

Normalt är en menscykel mellan 21 och 35 dagar. Ibland kan dock mensen bli försenad, alternativt så kan du få mellanblödningar. Om du är stressad, sjuk eller befinner dig i en större livsförändring kan mensen ibland helt utebli. Eller så kanske du tvärtom har mens två veckor i sträck.

När mensen kommer oftare?

Ett av de första tecknen på att klimakteriet har börjat är att mensen blir oregelbunden. Till en början kommer mensen oftare, för att därefter komma mer sällan. Det kan ibland gå tre till fyra månader mellan blödningarna. Blödningen kan också bli rikligare och pågå längre.

Är det farligt att inte få sin mens?

Det är ofarligt. Kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du tycker att det är besvärligt. Då kan du få till exempel p-piller som gör att du får mer regelbunden mens.

Ibland kan dock mensen bli försenad, alternativt så kan du få mellanblödningar. Om du är stressad, sjuk eller befinner dig i en större livsförändring kan mensen ibland helt utebli. Eller så kanske du tvärtom har mens två veckor i sträck. Inget av detta är särskilt ovanligt och behöver inte tyda på att något är fel.

Varför har jag mens varannan vecka?

Varför får jag mellanblödningar? Mellanblödningar kan ibland vara ett symtom på en könssjukdom eller en annan infektion i underlivet. Klamydia är en könssjukdom som kan ge mellanblödningar. Cellförändringar på livmodertappen kan ibland göra att man får mellanblödningar.

Varför får jag mens så ofta?

Om du utsätts för fysisk eller psykisk stress kan detta påverka din menscykel så att den under en period blir oregelbunden. Att du precis fått din första mens. Mensen kan vara oregelbunden i början då ägglossningen inte riktigt kommit igång. Preventivmedel.

Varför har jag bara mens i 2 dagar?

I de allra flesta fall beror en mellanblödning inte på något som är fel i kroppen. Men det kan vara ett symtom på sjukdom eller hormonförändringar. Ibland kan mellanblödningar bero på p-piller, till exempel att du glömt ett piller eller när du precis börjat med ett preventivmedel.

Hur är mensen innan klimakteriet?

Just den oregelbundna mensen är alltså ett av de första tecknen på att klimakteriet har börjat. Det är vanligt att ha oregelbunden mens i tre till fyra år innan den sista mensen, men det kan variera. Ibland kommer din mens mer ofta till en börja för att sedan avta och komma mer sällan.

Varför har min menscykel blivit längre?

En cysta på äggstocken kan påverka hormonbalansen och tillstånd som PCOS (polycystisk äggstockssyndrom) kan göra att cykeln varar längre än 35 dagar. – Senare i livet är oregelbundna cykler också det första tecknet på minskad fertilitet och början på förklimakteriet (perimenopausen).

Vad ska man göra om man har oregelbunden mens?

Ett sätt att komma till rätta med oregelbunden mens är preventivmedel som innehåller hormoner. Denna typ av preventivmedel, t ex p-piller eller p-plåster, kan göra att mensen blir helt regelbunden eller försvinner helt.

Varför har jag mindre mens än vanligt?

Ja, det vanligaste är att du får en blödning varje månad när du äter p-piller om du gör ett uppehåll eller äter sockerpiller i slutet av kartan. Men du brukar få mindre mens när du äter p-piller. Det beror på att slemhinnan i livmodern inte byggs upp och blir lika tjock som under en vanlig menscykel.

Hur räknar man ut sin menscykel?

Menscykeln är från första dagen på din mens till första dagen på nästa mens. När du får din nästa mens så är det en ny dag 1. Om du får mensen dagen efter dag 28, så har du 28 dagars menscykel. Det är så du gör för att räkna menscykel för dig.

Share this post