Allmänning

Varfor ar Sverige indelat i olika politiska nivaer?

Varför är Sverige indelat i olika politiska nivåer?

Regionerna leds av politiker som valts av folket. Regionerna ska mest arbeta med sjukvård. Länen och regionerna omfattar samma geografiska områden och man brukar därför se dessa som den regionala nivån.

Vilka är de fyra demokratiska nivåerna i Sveriges statsskick?

En grundläggande indelning ser ut så här: statschef, riksdag, regering och domstolar.

Vad styr kommunerna?

Kommunerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade kommunfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom kommunstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns drygt 38 000 förtroendevalda i landets 290 kommuner.

Vad är en regeringsmakt?

Regering är den regerande instansen i en stat, dess högsta maktapparat, den organiserade statsmakten; i en stat som grundas på maktdelningsprincipen är regeringen som regel det organ som har den verkställande makten. Ordet regering kan även avse den maktutövning som den regerande instansen utövar, det vill säga regeringsmakten.

Vad är Sveriges regering?

Sveriges regering ( regeringen ), formellt Konungariket Sveriges regering; före den 1 januari 1975 officiellt benämnd Kungl. Maj:t eller Statsrådet; är Sveriges högsta verkställande myndighet och består kollektivt av statsråden, sammankallade under statsministerns ordförandeskap. Regeringen är ansvarig inför Riksdagen och måste i enlighet med

Vad är Regeringskansliet?

Regeringskansliet är indelat i Statsrådsberedningen, ett antal departement och en förvaltningsavdelning. För tillfället finns tretton departement men antalet är inte fastställt i lag. Sålunda är vissa statsråd även departementschefer medan andra ansvarar för delområden inom ett större departement.

Share this post