Frågor

Vad innebar begreppet prognos?

Vad innebär begreppet prognos?

prognos [-no:ʹs] (senlat. prognoʹsis ’förutsägelse’, av grekiska proʹgnōsis ’förutvetande’, av pro- och gnōʹsis ’insikt’, ’kunskap’), framtidsbedömning, förutsägelse om kommande utveckling. Jämför framtidsforskning.

Vad är prognos inom vård?

Vad betyder prognos? Prognos beskriver en läkares bästa uppskattning om sjukdomsförloppet och sannolikheten för återhämtning. Konversationer mellan en läkare och en patient om prognos är vanliga efter en cancerdiagnos, även om det kan gälla alla medicinska tillstånd.

Vad betyder det att en sjukdom har god prognos?

En medicinsk prognos förutsäger en sjukdoms förlopp. Är prognosen god innebär det att sjukdomen kan botas och hästen kan bli frisk. I de fall prognosen är dålig kan sjukdomens utfall istället betyda att hästen inte kan botas eller att den inte blir fullt frisk.

Vad är en Sjukdomsprognos?

En medicinsk prognos för en sjukdom avser dess sannolika fortsatta förlopp. Prognosen grundas på speciella egenskaper beträffande sjukdomen och den drabbade personen – prognostiska faktorer.

Vad är en ekonomisk prognos?

Prognoser är uppskattningar av utvecklingen För att kunna arbeta framåt med planering och budgetering i ett företag görs prognoser. Det är en uppskattning av utvecklingen som baseras på hur företaget gått de senaste månaderna och hur de framtida förväntningarna ser ut.

Kan ses som prognoser synonym?

Ordet prognos är en synonym till uppskattning och prognostisk och kan bland annat beskrivas som ”förutsägelse, profetia”.

Vad innebär Skovvist förlopp?

Långsam successiv försämring sker efter tidigare skovvist förlöpande sjukdom. Hjärnans och ryggmärgens förmåga att kompensera för ytterligare skador är uttömd och sjukdomsmekanismen är nu mer av degenerativ än inflammatorisk natur. 10-15 % av patienterna insjuknar med långsam progress utan föregångna skov.

Share this post