Allmänning

Hur ser ogon cancer ut?

Hur ser ögon cancer ut?

Du kan se ljusblixtar i ytterkanten av synfältet. Du kan uppleva att ditt synfält blir mindre. Till exempel kan du se en tät skugga som skymmer en del av synfältet. Synskärpan kan bli suddig och raka föremål kan se böjda ut.

Får man köra bil när man har gula fläcken?

Att få reda på att du har åldersförändringar i gula fläcken kan vara ett tungt besked eftersom sjukdomen inte kan botas. Synnedsättningen påverkar vardagen och orsakar besvär. Du kan få svårt att läsa, se på teve och om synnedsättningen är för stor får man inte köra bil.

Vad är Korioidea?

Intraokulära födelsemärken Läs mer om födelsemärken i regnbågshinnan och i ögonbotten, det vill säga korioidea.

Hur börjar skivepitelcancer?

Skivepitelcancer i huden kan börja som fjällig och skrovlig fläck som med tiden växer till och blir tjockare, eller snabbt växer till som en skrovlig, ibland sårig knuta. Den kan ibland vara öm vid beröring. Diagnosen ställs med biopsi som betyder att man tar ett vävnadsprov.

Kan man ta ut ögat?

Ögonprolaps (när ögat ploppat ut ur sin håla) är ett akut tillstånd som kan uppstå efter en skada, till exempel ett bett eller skallskada. Situationen kräver snabb åtgärd om ögat och synen ska räddas, vilket tyvärr ändå inte alltid är möjligt. Tillståndet kallas också proptos.

Hur kan man få hjärntumör?

Oftast går det inte att säga exakt vad en primär hjärntumör beror på. Det kan vara en kombination av olika saker. Risken för en hjärncancertumör hos vuxna kan öka av kemikalier eller joniserande strålning. Hos barn finns sällan något i omgivningen som kan förklara sjukdomen.

Kan skivepitelcancer försvinna av sig själv?

Skivepitelcancer är en form av hudcancer som du kan få av att ha varit ute mycket i solen, även fast du inte nödvändigtvis har bränt dig. Allt fler drabbas av skivepitelcancer men sjukdomen är som vanligast hos de över 40 år. Det finns bra behandling att få och de flesta blir friska.

Share this post