Ny

Vad ar Slovenien kant for?

Vad är Slovenien känt för?

Slovenien är känt för sitt vackra landskap med allt från höga berg i alperna till stränder vid Adriatiska havet. I bergstrakterna kan du ägna dig åt skidåkning eller vandring, och vid kusten kan du bada, det finns också gott om kurorter att koppla av på.

Vilket språk talar man i Slovenien?

Slovenien – Befolkning och språk. En stor majoritet av befolkningen utgörs av slovener. Landets ungerska och italienska minoriteter är officiellt erkända och har en särställning. De största minoriteterna är dock folk från andra tidigare jugoslaviska delrepubliker, främst serber, kroater och bosniaker.

Hur stort är Slovenien jämfört med Sverige?

Slovenien ligger där Centraleuropa möter Syd- och Östeuropa och är till ytan ungefär lika stort som Ångermanland.

Är Slovenien rikt?

Den globala finanskrisen 2008 slog dock hårt mot landet som också drogs med i skuldkrisen i eurozonen 2012. Trots de senaste årens problem är Slovenien fortfarande ett av Öst- och Centraleuropas rikaste länder.

https://www.youtube.com/watch?v=8zUrxeWPSNQ

Vad är landskapet i Slovenien?

Slovenien har en omväxlande natur med både alplandskap, föralpina områden, pannoniska slätten längst österut, karstlandskap och en kort medelhavskust mot Adriatiska havet (läs mer om landets ”makroregioner” i delavsnitten nedan). Landets högsta punkt är berget Triglav på 2 864 meter över havet.

Vad är republiken Slovenien?

Slovenien (slovenska: Slovenija), formellt Republiken Slovenien (Republika Slovenija), är en republik i Centraleuropa. Landet gränsar till Italien, Österrike, Ungern och Kroatien. Landets huvudstad är Ljubljana. Slovenien är medlem i Europeiska unionen och i militäralliansen Nato sedan 2004.

Vilka är de mest betydelsefulla städerna i Slovenien?

De största och regionalt mest betydelsefulla städerna i Slovenien är idag: 1 Ljubljana (huvudstad) 2 Maribor 3 Celje 4 Kranj 5 Novo Mesto 6 Koper (hamnstad) 7 Nova Gorica

Share this post