Rekommendationer

Nar anvander man tabeller?

När använder man tabeller?

Du använder en tabell för att sammanställa fakta och för att få en bra överblick över den statiskt man har. Ett exempel på detta kan vara att du har skrivit ner temperaturen under en vecka och sammanställt fakta i en tabell. ​Frekvens betyder antal och är bra att använda vid undersökningar.

Varför använder man tabeller?

Tabeller är ett bra sätt att presentera siffror. Det är ofta mer överskådligt att presentera siffror i en tabell jämfört med att presentera dem i löpande text. Tabeller är speciellt lämpliga om resultatet från flera grupper skall jämföras. En fördel som tabeller har framför diagram är att de exakta siffrorna anges.

Varför använder vi diagram?

Med hjälp av diagram och tabeller kan man ge en överskådlig bild av ett händelseförlopp eller ett resultat av en statistisk undersökning. Diagram som du vanligtvis stöter på i media är linjediagram, cirkeldiagram, stapeldiagram och stolpdiagram.

När är cirkeldiagram bra?

Cirkeldiagram. Denna typ av diagram passar bra för att illustrera hur delar förhåller sig till helheten. I en skola med 60 elever gjordes en undersökning om vilken av fyra blommor som var deras favorit. Resultatet ser du i cirkeldiagrammet.

Vad heter översta raden i en tabell?

Information från vänster till höger kallas rad. Information från topp till botten kallas kolumn. I denna tabell finns en kolumn med bergets namn och en kolumn med höjder.

Vad använder man stolpdiagram till?

Stapel- och stolpdiagram används för att visa frekvenser av olika grupper eller kategorier. Linjediagram används för att visa förändringar över tid. Cirkeldiagram används för att visa andelar av en helhet.

När använder man olika diagram?

Stapel- och stolpdiagram används för att visa frekvenser av olika grupper eller kategorier. Linjediagram används för att visa förändringar över tid. Cirkeldiagram används för att visa andelar av en helhet. Alla diagram går att rita för hand.

Share this post