Rekommendationer

Hur later ett daligt hjullager fram?

Hur låter ett dåligt hjullager fram?

– Ett trasigt hjullager låter oavsett om man kör rakt fram eller svänger, ljudet kan dock ändra karaktär när man vrider på ratten. Prova att styra och lyssna, det borde låta mer om ett trasigt lager om man styr åt det ena hållet. Prova också att rycka i hjulet, om det glappar är lagret slut, säger Magnus Possman.

Vad kan hända om man kör med trasigt hjullager?

Men kan andra saker bli skadade om det går sönder och jag kör några mil till? Svar JA! Axeln kan skadas, samt att om det nyper ordentligt får du aldrig bort det! Dessutom är det trafiktfarligt, byt omgående!

Hur vet man om ett hjullager är dåligt?

Brukar vara fram om det skiljer beroende på vilket håll du svänger. Så troligen höger fram. Lyft upp bilen på domkraft och snurra hjulet, samtidigt känner du i fjädern, du kommer känna att det ”maler” lite som i en pepparkvarn om det är dåligt, det ska inte kännas nånting om det är bra!

Vad kostar det att byta Bakhjulslager?

Många undrar vad det kostar att byta hjullager. Du kan räkna med att det tar mellan två och tre timmar att byta ett hjullager, beroende på om hjullagret är en del av hjulnavet eller om det sitter ihop med bromsskivan. Utöver kostnaden för arbetet kostar nya hjullager ofta mellan 1 000 och 3 000 kronor inklusive moms.

Varför går hjullager sönder?

Varierande kvalitet hos lagret kan vara en orsak men det finns nog även andra. En faktor som kan inverka är att moderna lågprofildäck med bra vidhäftning i asfalten ger en högre lateral acceleration. Har inte biltillverkaren dimensionerat lagren efter detta kan det öka slitaget.

Hur man byter hjullager?

Byta hjullager: steg för steg

  1. Hissa upp fordonet eller kör upp det på en lyftplattform.
  2. Demontera hjulen.
  3. Ta bort bromsskivorna.
  4. Undersök det exponerade hjullagret.
  5. Använd ett specialverktyg eller en hydraulisk pump för att pressa ut hjullagret ur dess hylsa.
  6. Pressa in det nya hjullagret i hylsan.

Hur går hjullager sönder?

När behöver man byta hjullager?

– Hjullager ska hålla minst fem år och 20 000 mil, annars är det inte bra. Om de underhålls rätt och är av bra kvalitet kan de hålla uppåt 30 000 mil. Vissa bilmodeller har bättre kvalitet och vissa har sämre kvalitet på hjullager, säger Morgan Isacsson.

Måste man byta hjullager på båda sidor?

Hjullager bör alltid bytas ut i par. Därför bör du alltid byta ut båda hjullagren.

Share this post