Ny

Vad ar ett digitalt samhalle?

Vad är ett digitalt samhälle?

Alla människor behöver ha samma rätt och möjligheter att vara delaktig i en digital tid. Det är avgörande om Sverige ska kunna ställa om till ett digitalt samhälle. På samma sätt som samhället erbjuder hjälp och lärande i en analog värld behövs stödstrukturer som gör det möjligt att få hjälp med digitala frågor.

Vad är digital kompetens?

Digital kompetens i läroplaner Skolverket definierar fyra aspekter av digital kompetens: Att kunna förstå hur digitaliseringen påverkar samhället och individen. Att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier. Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik.

Vad betyder ordet digitalisering?

När vi talar om digitalisering talar vi inte bara om övergången från analoga till automatiska processer – utan om hela den digitala utvecklingen. Digitalisering handlar om att använda ny, digital teknik, system och lösningar för att verksamheter ska bli mer moderna, effektiva och flexibla.

Varför digital kompetens?

Digital kompetens behövs för att kunna använda digitala tjänster, lösa problem, kommunicera, hantera information och för att kunna samarbeta. Digital kompetens är också viktigt för att kunna skapa och dela digitalt innehåll effektivt, säkert, kritiskt, kreativt och etiskt.

Varför elever i skolan behöver utveckla digital kompetens?

Ett viktigt syfte med digitaliseringen i skolväsendet är att öka kvaliteten i undervisningen. Bland annat genom nya arbetssätt och digitala lärverktyg. Läroplanen är tydlig med vad skolan ska bidra med i fråga om utveckling av elevernas förståelse och förmåga.

Hur ser din digitala kompetens och din egen källkritiska förmåga ut?

Källkritik en viktig digital kompetens Kopplat till digital kompetens handlar det bland annat om att kunna orientera sig i det stora informationsflödet på internet och om medie- och informationskunnighet (MIK). Det är viktigt att kunna avgöra vem som är avsändare och vilket syfte en digital källa har.

Vad är digital kompetens i förskolan?

Ett sätt för barnen att utveckla sin digitala kompetens kan exempelvis vara genom att de själva får möjlighet att undersöka ett fenomen, genom att skapa och samarbeta med digitala verktyg. Personalen behöver planera undervisningen, vara med och utmana barnen i sitt undersökande.

Share this post