Rekommendationer

Vilka ar Tranans fiender?

Vilka är Tranans fiender?

Räven verkar vara tranans huvudsakliga fiende, och ned- gången i rävstammen till följd av skabb har troligen haft en positiv inverkan framför allt på tranans reproduktion.

När får tranorna ungar?

I slutet av april eller början på maj läggs de två äggen och ruvas i ca. 30 dygn av båda makarna. Ungarna kläcks med ett par dagars mellanrum och är flygfärdiga efter nio till tio veckor. Under tiden som tranorna befinner sig på sina häckplatser är de ytterst vaksamma och lättskrämda.

Kan man äta tranor?

Vid den tiden ansågs tranor vara hälsosamma att äta. Under medeltiden var trana en delikatess som uppskattades av furstar. I York under 1400-talet serverades 200 tranor vid en middag för ärkebiskopen. I Västergötland ansågs bara den vänstra sidan av tranan vara ätbar, den högra sidan smakade dåligt.

Varför flyttar tranorna?

Men just nu är det tvärtom. Tusentals tranor på väg söderut är en säker signal om att hösten är här, trots värmen. I slutet av mars och början på april tar tranorna rast i några dagar vid Hornborgasjön i Västergötland på resan från södra Europa till häckningsplatserna i norra Sverige och Finland.

Var rör sig tranan?

Häckar: Huvuddelen av det svenska beståndet häckar i Norrlands skogs- och myrmarker. Bebor även mossar och sumpmarker. Boet ligger på marken och består av mossa, starr och kvistar.

Var bygger tranorna sina bon?

Vad står tranan för?

Den japanska tranan ses som en helig fågel i Japan och är en symbol för trohet, kärlek och långt liv. Att arten finns avbildad på den japanska 1 000 yen-sedeln är ett tecken på hur betydelsefull arten är. Den japanska tranan hävdar stora revir i vattenområden som kärr, flodbankar och risfält.

Var har tranorna sina bon?

Vissa tranor har sin häckningsplats i södra delen av Sverige.

Var är tranorna?

De finns i hela landet utom i fjällkedjan. Tranor flyttar från Sverige mellan augusti och oktober längs två olika flyttvägar. Den ena går över Tyskland och Frankrike till södra Spanien (Estremadura), medan den andra flyttvägen går över Östeuropa och Italien till Tunisien.

Share this post