Populära

Efter vilka ar Eris uppkallade efter?

Efter vilka är Eris uppkallade efter?

Namnet Eris kommer från den grekiska gudinnan Eris som var osämjans gudinna. Dvärgplaneten har orsakat en del debatt bland astronomer, och orsakat Plutos degradering från riktig planet till dvärgplanet, så att det nu bara finns åtta planeter.

Efter vilka är planeterna Sedna och Eris uppkallade?

Bild av Sedna tagen av rymdteleskopet Hubble. ) är en dvärgplanet i Kuiperbältet, uppkallad efter inuiternas vattengudinna Sedna. Sedna ligger i Kuiperbältet, 13 miljarder kilometer från jorden, omkring tre gånger så långt borta som Neptunus.

När upptäcktes Ceres?

1 januari 1801Ceres / Upptäcktes
Ceres är dvärgplanet, före detta asteroid och före detta planet. När den upptäcktes 1801 kallades Ceres för planet, och sedan asteroid. Sedan 2006 är den liksom Pluto en dvärgplanet. Det betyder att den är en rund himlakropp som kretsar kring solen men som delar sin bana med andra kroppar.

När upptäcktes den första asteroiden?

1801 upptäcktes den första asteroiden av italienaren Giuseppe Piazzi som då var chef för observatoriet i Palermo på Sicilien. Asteroiden döptes till Ceres efter den romerska åkerbruksgudinnan. Därefter upptäckte han ytterligare tre asteroider som fick namnen Pallas, Juno och Vesta.

Vad finns i Kuiperbältet?

Astronomerna uppskattar att Kuiperbältet sträcker sig över cirka 4,5 miljarder kilometer och att det innehåller flera hundra tusen objekt med en diameter på 100 kilometer eller mer. Hittills har dock bara 1300 objekt lokaliserats. Bland de största är dvärgplaneten Pluto, som mäter omkring 2300 kilometer i diameter.

Vad menas med en dvärgplanet?

En dvärgplanet är enligt Internationella astronomiska unionens (IAU) definition en himlakropp, som ligger i en bana kring solen, har en tillräckligt stor massa för att göras rund av sin egen gravitation, men som samtidigt inte har rensat undan alla planetesimaler kring sin egen omloppsbana och som inte är en måne.

Share this post