Blogga

Vilka vilda djur finns i Uppland?

Vilka vilda djur finns i Uppland?

I Sverige räknas björn, järv, kungsörn, lodjur och varg till de stora rovdjuren. Alla dessa djur är fridlysta. Björnen är den art av de stora rovdjuren som det finns flest individer av i Sverige, följt av lodjur, kungsörn, järv och varg.

Finns järv i Sörmland?

Järven är ovanlig att se i Sörmland, men enligt Naturvårdsverket har det sedan 1990-talet funnits små förekomster av järv i skogslandet långt ifrån fjällen. I dag förekommer järv regelbundet i tillexempel Gävleborg och Värmlands län.

Finns det varg i Västerbotten?

Vargar kan dyka upp var som helst i länet, men en viss koncentration av observationer har under senare år funnits i trakterna mellan Lycksele och Åsele och mellan Norsjö och Skellefteå. Inventering 2021: 2 olika individer konstaterades i länet under inventeringsperioden.

Var finns det björn i Uppland?

Björnobservationer i Uppland under 2017 Hittills i år har Länsstyrelsen fått in elva rapporter om observationer av björn. Fyra av dessa rapporter har kunnat bekräftas: 13 maj i Domarbo väster om Björklinge, spåravtryck efter en björn. 28 april i Enboda utanför Hargshamn, film + kvalitetssäkrat björnspår.

Vilka städer ligger i Uppland?

Den del av staden som ligger norr om slussen tillhör Uppland. Näst störst är Uppsala. Andra kommuner i Uppland är Solna, Sundbyberg, Sollentuna, Täby, Lidingö, Djursholm, Järfälla, Värmdö, Österåker, Vallentuna, Upplands Väsby, Upplands Bro, Sigtuna, Enköping, Norrtälje och Östhammar.

Var ligger Ärlareviret?

Länsstyrelsen har under pågående inventeringsperiod bekräftat två vargar i Ärlareviret. DNA från de identifierade vargarna har återfunnits i området mellan Eskilstuna/Flen och Strängnäs/Stjärnhov.

Finns det varg i Umeå?

I Västerbotten finns fasta stammar av lo, järv, björn och kungsörn. Enstaka vargar besöker länet årligen.

Finns det varg i Uppland?

Ett vargpar har bildat revir nordväst om Uppsala. Det kan Länsstyrelsen i Uppsala län konstatera efter att de båda vargarna fångats på film den 22 mars.

Share this post