Blogga

Hur odlar man enbart vall?

Hur odlar man enbart vall?

Förberedelse: plöj marken om det är möjligt. Harvning: en till två gånger för att skapa en jämn och lös såbädd. Vältning: för att packa översta jordlagret så att fröerna inte kommer för långt ner. Gödsling: det kan vara bra att grundgödsla jorden före sådd för att de nya plantorna ska få så bra näring som möjligt.

Vad kan odlas på en vall?

Vall är Sveriges vanligaste fodergröda På hälften av jordbruksmarken växer det gräs, oftast i blandning med baljväxter. Denna biomassa av gräs och baljväxter blir foder till landets nötkreatur, får och hästar. Dels används det som vinterfoder i form av ensilage och hö, och dels som bete under sommarhalvåret.

Hur många balar per hektar?

I vanliga fall kan man räkna med 10 000 småbalar från tio hektar. Hösilage betyder att torrsubstansen ska ligga mellan 60 och 75 procent. Mitt hösilage brukar ha en torrprocent på dryga 75 procent och det håller lika bra som torrhö.

Hur många ton vall per hektar?

Vallavkastning: Cirka 12,5 ton torrsubstans (ts) per hektar.

Hur många skördar hö per år?

totalskörden av hö, bli 3 506 000 ton, vilket understeg föregående års skörd med 1 425 000 ton eller 29 %. I samtliga fall var torka en av de bidragande orsakerna till den lägre skörden.

När ska man så betesvall?

Så tidigt på våren, innan tillväxten av den befintliga vallen har startat. Skapa jordkontakt och välta. Viktigt att mylla fröna samt att ge dem jordkontakt genom en vältning efter sådd.

Hur mycket vall odlas i Sverige?

I dag finns drygt 2,5 miljoner hektar vall- och betesmark, vilket motsvarar ungefär hälften av åkerarealen i Sverige. Studien visar att av ungefär 1 miljon hektar vall på åker, både skördad och betad, utnyttjar mjölksektorn 40 procent, hästnäringen 30 procent och djuren i nötköttsproduktionen cirka 25 procent.

Vad innehåller vall?

Den absolut största delen av fodret till svenska nötdjur och får är vall – det vill säga odling av gräs och klöver, som också är Sveriges vanligaste fodergröda. Sverige är också en av de största producenterna i världen av ekologiska fröer till vallodling. Just nu pågår slåtter av vallen runt om i landet.

Kan man plasta in hö?

inplastat grovfoder Ett annat sätt att konservera grovfoder är genom att plasta in det. Vanligtvis behöver även gräs för inplastning förtorkas ute på fält, men inte lika länge då det inte behöver bli lika torrt som hö. Inplastat grovfoder kallas för ensilage eller hösilage.

Share this post