Frågor

Hur lange stannar Ostindiefararen i Stockholm?

Hur länge stannar Ostindiefararen i Stockholm?

Ostindiefararen Götheborg ska ge sig ut på nya äventyr – efter att ha legat vid kaj i Göteborg i sex år. Destinationen är Stockholm och resan planeras ta tolv dagar.

Hur många vrak finns det i Östersjön?

Ingen annanstans i världen finns så många välbevarade trävrak som i Östersjön. Hittills känner man till cirka 20 000 vrak efter skepp eller mindre båtar. Men alla vrak är inte upptäckta ännu. Arkeologerna tror att det kan finnas fler än 100 000!

Var sjönk Mary Rose?

I täten för ett anfall mot franska galärfartyg sjönk Mary Rose i Solentsundet mellan Isle of Wight och det engelska fastlandet, inom synhåll för Southsea Castle, den fästning utanför Portsmouth där Henrik VIII själv befann sig.

Varför det finns så många välbevarade vrak i Östersjön?

Att vraken är så välbevarade beror på att skeppsmasken inte trivs i Östersjön. Vattnet i Östersjön är kallt och inte särskilt salt. Skeppsmask är egentligen en liten mussla som lägger sina larver i trä, och den gillar saltvatten. I salta hav kan vrak försvinna på kort tid eftersom larverna äter upp träet.

När anländer Ostindiefararen Götheborg?

Torsdag 26 augusti 2021, kl. 16.00, anlöper Ostindiefararen Götheborg till Stockholm. Det är första gången på sex år som skeppet seglar, och seglingen är startskottet för den stora resan till Asien som skeppet kommer att göra under nästa år, 2022.

Var befinner sig Ostindiefararen Götheborg?

Ostindiefararen Götheborg Dagens Götheborg började byggas på 1990-talet. Det är en kopia av ett fartyg som gick under i Göteborgs hamninlopp 1745. Den äldre Götheborg hittades av dykare 1985. Nybygget sjösattes 2005 och reste till Kina.

Hur många skeppsvrak finns det?

Skeppsvrak är resterna efter skepp som förlist, endera genom att de har sjunkit, grundstött, strandat eller frivilligt sänkts därför att de ansetts uttjänta. Unesco bedömer att det finns cirka tre miljoner skeppsvrak runt om i världen. Äldre vrak är viktiga för marinarkeologer eftersom de bär på historisk information.

Varför välte Vasa?

Skrovet hade flat botten, vilket gjorde skeppet känsligt för krängningar. 4. Bestyckningen var extremt stor i förhållande till skeppet. Kanonerna vägde 72 ton.

Var byggdes vasaskeppet?

Vasa byggdes på Skeppsgården mitt i Stockholm. Det var arbetsplatsen för hundratals människor från olika länder och med mycket skiftande uppgifter och utbildning.

När lämnar Götheborg Stockholm?

I april 2022 kastar ostindiefararen Götheborg loss för att sätta kurs mot Asien. Rutten går genom Medelhavet och Suezkanalen för att sedan fortsätta mot Sydostasien.

Var ligger ostindiefararen Götheborg i Stockholm?

Ostindiefararen Götheborg ligger nu förtöjd vid Skeppsbron. – Det var blött, blåsigt och en obeskrivlig känsla att segla skeppet i mitt hjärta in i min skärgård, säger kapten August Jansson. Götheborg är en replik, alltså en kopia, av den ostindiefarare med samma namn som förliste utanför Göteborg 1745.

Share this post