Rekommendationer

Vilken tid kommer efter medeltiden?

Vilken tid kommer efter medeltiden?

Modern historia eller modern tid, också känd i Nordeuropa som nya tiden eller nyare tiden, är ett samlingsbegrepp över den historiska tidsperiod som följde efter medeltidens slut, tog sin början omkring sekelskiftet 1500 och pågår fram till nutid.

https://www.youtube.com/watch?v=dbBoo2kOLj0

Vilka bosatte sig först i Sverige?

De första svenskarna var mörkhyade och blåögda jägare och samlare som vandrade in i Skandinavien söderifrån efter istidens slut för drygt tio tusen år sedan. Ny DNA-forskning visar att de snart fick sällskap av ytterligare en invandringsvåg – från öst. Resultatet blev Europas mest blandade stenåldersbefolkning.

Vad producerades under järnåldern?

Man började då successivt att tillverka bland annat verktyg och vapen av järn istället för av brons. Så småningom övergick det även till stål. Smycken, spännen och liknande var dock fortfarande ofta i brons. Järnåldern upphör i och med medeltidens inträde.

Vad ingår i forntiden?

Forntiden brukar vi kalla den långa period som omfattar stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Det är tiden från de första människornas ankomst till Sverige ca 10 000 f.Kr. fram till slutet av järnåldern ca år 1000 e.Kr.

Vilken epok kom efter medeltiden?

Forntiden är den äldsta av de historiska epokerna och räknas från omkring 3000 f.Kr då de stora flodkulturerna uppstod, till dess att antiken upphörde i samband med romarrikets undergång i slutet av 400-talet e.Kr.

Vilka är de olika epokerna?

En kronologisk ordning:

  • Forntiden – ca 3000 f.Kr.
  • Antiken – ca 500 – 500 e. Kr.
  • Medeltiden – ca 500 – 1500-talet.
  • Renässansen – 1400-1500-tal.
  • Barocken – 1600-talet.
  • Klassicismen – mitten av 1600-tal & början av 1700-talet.
  • Upplysningen – 1700-talet.
  • Romantiken – slutet 1700-tal, mitten 1800-tal.

Hur levde de första människorna i Sverige?

De var moderna människor, men de liknade inga som lever i Europa i dag. De hade mörk hud och blå ögon. Människorna som först befolkade Sverige var antagligen mörka i hyn och hade blå ögon, att döma av deras dna.

Vad hade man på sig på järnåldern?

Kläderna var framför allt tillverkade av ull, men även fynd av textilier av hampa, lin och siden finns. Skinn har också använts i dräkten.

Vad hade man för redskap på järnåldern?

Verktygsfynd från järnåldern förekommer då och då i gravar från denna tid. Ett flertal fynd av verktyg har gjorts i Västmanland. I bland annat Kvalsta i Bergs socken i Hallstahammar har man funnit sågar, ett antal olika yxor, knivar och brynen. I f.d. Jämmertuna by i Köping har man även funnit vikingatida järnborr.

Share this post