Allmänning

Hur platerar man?

Hur pläterar man?

Plätering betyder överdrag. Det vill säga att man lägger ett tunt lager med guld eller annan metall utanpå ett annat metallföremål. Inom industrin och inom elektronik används plätering mycket till att leda elektricitet eller för att stå emot rost.

Hur pläterar man smycken?

Plätering innebär att man lägger ett tunt lager metall på en ledande yta. Metoden har en historia på flera hundra år, men används än idag inom både industri och hantverk, och har en rad olika användningsområden.

Vad är Guldduble?

Tunnare än två mikrometer kallas förgyllning. Mer än fyra mikrometer kallas doublé (eller gulddoublé) Plätering är mer än åtta mikrometer tjockt.

Vad betyder guld vermeil?

Vermeil är det perfekta valet för den som vill ha smycken som ser ut som rent guld men inte vill betala priset för det. Det är ett prisvärt alternativ med samma resultat. För att en metall ska få kallas för vermeil så måste basmetallen vara sterling silver med en guldplätering på minst 10 karat.

Hur tar man hand om smycken?

Tänk på att undvika kontakt med parfym när du använder dina smycken då det kan förstöra plätering och stenar. Förvara gärna smycken i en ask eller smyckeskrin när du inte använder dem för att undvika repor och slitage. Ta av dig smyckena vid bad, träning, disk och trädgårdsarbete för att undvika onödigt slitage.

Vilken metall liknar guld?

Det finns en mängd olika legeringar som kan likna guld: 9K är en legering som består av 375 tusendelar guld och resten oädla metaller. 9K räknas inte som äkta guld och får därmed inte stämplas som ett guldarbete. Mässing består av koppar blandat med 4 – 45 % zink.

Vad menas med förgyllt silver?

Förgyllt silver Glitters förgyllda silverprodukter är gjorda av sterling silver med ett guldlager av 18 karat guld på ytan. Guldet påförs genom elektrolys. Guldlagret kan nötas vid slitage. Vid nötning blir smycket ljusare, eftersom silvret då lyser igenom guldlagret.

Vad är skillnaden mellan guldplätering och vermeil?

Den största skillnaden mellan vermeil och guldpläterade smycken är bas metallen. Basen av guldpläterade smycken kan vara gjort av olika metaller medan vermeil smycken alltid måste vara gjort i silver. Guldpläterade smycken har inga speciella krav på tjockleken av guldet.

Kan man duscha med pläterat guld?

Smycken med en plätering eller förgyllning bör behandlas varsamt och pläteringen kan med tiden slitas ner. Det är viktigt att undvika kontakt med vatten, kemikalier som parfym, hudkräm och hårspray, vilket kan missfärga smycket. Vänta till du är helt torr innan du tar på dig smycket efter dusch och bad.

Vad är elektroplätering legering?

Elektroplätering eller galvanoplastik är en process som innebär att man med hjälp av elektrolys täcker ett metallföremål med ett tunt skikt av exempelvis guld, silver, koppar, krom eller tenn. Processen var eventuellt känd i Persien redan före vår tideräknings början, det så kallade Bagdadbatteriet.

Vad betyder Elektropläterad?

Det innebär att man på elektrisk väg belägger en yta med ett sikt av metall. Förkortning och förveckling är elektroplätering med krom respektive nickel. Elektroplätering går till så att det föremål som ska beläggas sänks ner i ett bad som innehåller det ämne som ska bilda pläteringen.

Kan man försilvra själv?

Visst man kan försilvra om den, men en av ingredienserna vid försilvring är cyanid, och då blir det lite problem, liksom… Men nickel fungerar också. Man får ett något gulare ljus jämfört med försilvringen, men ljusstyrkan blir densamma förutsatt att det berömda underarbetet är bra!

Vad är galvaniserat silver?

Eftersom galvaniserat stål är överdragna med zink, erbjuder det många fördelar över traditionella stål eller järn rör. Zink beläggningen drastiskt minskar korrosion och förhindrar mineraler insättning inuti röret raderna.

Share this post