Rekommendationer

Vilka naringsamnen innehaller gras?

Vilka näringsämnen innehåller gräs?

Gräs innehåller såvä proteiner, som mineraler och Omega 3-fettsyror. Forskningen handlar om att separera det 0som är bra för människor från det som fungerar som djurfoder. Gräset tvättas och körs i en process som liknar en juicetillverkning. Ut kommer dels en grön, proteinrik vätska, dels fibermassa.

Vad behöver dräktiga ston?

Precis som vanligt är rejält och näringsrikt grovfoder grunden i det dräktiga stoets foderstat, tillsammans med friskt vatten. Gör en foderanalys för att försäkra dig om att stoet får i sig rätt mängd av protein, selen och E-vitamin. Komplettera vid behov med ett fulltäckande mineralfoder.

Hur många timmar ska en häst äta?

Näringsvärdet varierar Under högsommaren i juli och början av augusti kan det ofta bli brist på bete och hästarna får vandra mycket för att kunna äta tillräckligt mycket. Hästar betar många timmar per dag. Beroende på tillgång kan det variera mellan 14-18 timmar.

Hur mycket fosfor behöver en häst?

Ett lämpligt intervall för Ca/P-kvoten är 1,2-1,8, men om vallfodret är Ca-rikt kan kvoten bli högre. I utfodringsförsök har Ca/P-kvoter upp mot 6 använts utan att man observerat några negativa konsekvenser av detta på hästarna. En förutsättning är dock att P-behovet är uppfyllt.

Hur mycket betar en häst?

På medelgoda beten kan vi räkna med att hästen äter en gräsmängd som motsvarar 2 kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt (2% av kroppsvikten). Det vill säga att en häst på 500 kg äter runt 10 kg torrsubstans på ett dygn – vilket motsvarar 50 -60 kg gräs.

Hur många kilo gräs äter en häst per timme?

Eftersom gräs innehåller 85% vatten måste du alltid beräkna näringsinnehållet i torrsubstansen. På ett fält med bra gräs äter en häst på 600 kg ca 3-5 kg gräs per timme. När du tar bort vattnet utgör resten av 450-750 gram per timme.

Hur många timmar om dygnet betar en häst?

Hästar betar ungefär 15 timmar/dygn, och betandet är uppdelat i olika mål.

Vad ska man gödsla gräsmattan med?

På våren behöver gräsmattan mycket kväve så då passar Gräsmattegödsel Natur eller Go! bra. På hösten däremot ska gräset ha lite kväve men mycket fosfor och kalium och då passar Trädgårdsgödsel Mognad bättre. Med vårgödsling får gräsmattan den näring den behöver för att växa och bli tät.

Share this post