Frågor

Vad handlar slaget om Troja?

Vad handlar slaget om Troja?

Slaget om Troja består av två sammanvävda berättelse – en om hur en kvinnlig lärare i en okänd liten grekisk by, som kanske kan vara Kallifatides egen från hans barndom, under de strider som pågår i andra världskrigets slutskede samlar byns barn i en grotta när kriget når dem och då berättar om ett annat krig, nämligen …

Har en son i Paris?

Paris och Oenone fick en son som hette Corythus. En dag kom tre gudinnor till berget Ida där Paris vallade sin hjord och bad honom avgöra vem av dem som var vackrast.

Vad är Iliaden och Odysséen två exempel på?

Iliaden och Odysséen är de delar som finns kvar av vad som brukar kallas den trojanska cykeln i vilken de båda utgör andra respektive sjunde delarna. Det anses att Iliaden är det äldre av verken och att Odysséen författades några årtionden senare. De beskriver händelser under och kring det trojanska kriget.

Vem skrev Slaget om Troja?

Theodor KallifatidesSlaget om Troja: Fritt efter Iliaden / Författare
Theodor Kallifatides roman väver samman Homeros berättelse ur Iliaden om belägringen av Troja med några människor i en liten grekisk by som var ockuperad av Nazi-Tyskland under andra världskrigets sista år.

Vem är Helena i slaget om Troja?

Och allting hade börjat när prins Paris från Troja blev förälskad i akajernas kung Menelaos hustru, den vackra Helena, som rymde med honom till Troja. Nu står Helena vid stadsmuren för att se när förföraren Paris och den bedragne maken Menelaos ska mötas i strid.

Hur dog prins Paris?

Paris själv dödades av Filoktetes pil. Alldeles före sin död bar Paris sin älskade nymf Oinone att hela honom, men hon vägrade. Efter hans död tog hon sitt liv.

Var Paris trojan?

När Paris så kidnappade henne, (i vissa versioner förälskade hon sig i honom och följde med frivilligt) kunde Menelaos bror Agamemnon, kung av Mykene dra med hela Grekland i kriget mot Troja och dess kung Priamos. Flera av hjältarna var motvilliga att delta i kriget.

Vilka gudar finns med i filmen Troja?

Man skulle kunna se det som att filmen gestaltar motsättningarna mellan det kristna USA och ateistiska Sovjet. Flera av filmerna jag har sett använder sällan fler än ett fåtal gudar vid namn. Zeus, Poseidon och Athena är de vanligaste, i Helen of Troy förekommer även Afrodite ofta.

Share this post