Rekommendationer

Vad betyder 2 ply?

Vad betyder 2 ply?

När det gäller ”ply” som i ”2-ply” betyder det egentligen ”tråd”, som i ett 2-trådigt garn. Men det härstammar från den tid då spinnerierna i fabriksmodell enbart kunde producera en grovlek på tråden, som sedan tvinnades ihop till olika grova garn.

Vad menas med 8 4 garn?

Bomullsgarn 8/4 är en standardbeteckning som anger tjocklek och längd på garn. Åttan betyder att det är spunnet av bomull i tjocklek 8 och fyran anger hur många trådar garnet är spunnet av. Bomull i tjockleken 8 har en standardlängd på 1,6934 meter per gram.

Vad är 4 ply garn?

Som utgångspunkt kommer antalet trådar stiga i takt med att garnet blir tjockare, det vill säga att ett garn med många trådar är tjockt, men ett 1-plygarn är tunt, då 1 ply betyder en tråd. Du kan hitta garn med upp till 12 trådar – alltså ett 12-plynystan.

Vad är 8 8 garn?

Ett 8/8 bomullsgarn är ett garn spunnet av 8 trådar och är dubbelt så tjockt som ett 8/4 bomullsgarn. Det använs ett helt speciellt räknestycke när man ska komma fram till hur många meter garn det är i ett 50grams nystan.

Hur vet man vilken Garngrupp?

Ofta grupperar man garner efter tjocklek. Antingen efter stickstorleken tex alla garner som stickas på stickor 3 mm tex hamnar i en grupp, alla garner som stickas på stickor 4 mm i en annan.

Hur räknar man ut maskor?

Detta garn har masktätheten 26 maskor och 50 varv rätstickning = 10 x 10 centimeter. Då börjar vi med att räkna ut hur många maskor det går per centimeter i respektive garn: Soft Cotton – 17 m / 10 cm = 1,7 m på 1 cm. Gästrike 2tr – 26 m / 10 cm = 2,6 m på 1 cm.

Hur utvinns råmaterialet?

Det börjar med att bönder sår frön på ett bomullsfält någonstans i världen, eller att olja utvinns ur berggrunden. Råmaterialet blir sedan till fibrer, garn och tyg. Det viktigaste för dig som konsument är att välja material utifrån funktion och användningsområde.

Är garn textil?

Garn är ett samlingsnamn för textila material som består av sammanhållna och längsgående fibrer (filament såväl som stapelfibrer) eller trådar. Garn och tråd tillverkas av textilfiber genom spinning.

Share this post