Blogga

Vad behover en unghast?

Vad behöver en unghäst?

Hästar har behov av flertalet olika aminosyror och föl och unghästar har ett extra stort behov av lysin och treonin, som måste finnas i foderstaten för optimal tillväxt och utveckling. Detta innebär att även om deras foder har en hög proteinhalt, är det inte nödvändigtvis rätt aminosyraprofil.

Vad behöver hästen för näringsämnen?

Alla hästar behöver energi för dom normala kroppsfunktionerna och för att kunna arbeta. Energin får den från protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten och var och en av de olika näringsämnena är lika viktig för att hästen skall må bra.

Vad ger ni era unghästar?

KRAFFT GROOV-familjen är ett bra alternativ för den växande unghästen eftersom det finns många olika alternativ efterhand som unghästens grovfoder och behov varierar. På så sätt slipper man utsätta hästen för jobbiga foderbyten, och kan samtidigt säkra det dagliga intaget.

Vilket behov av vitaminer har hästen?

Hästens behov av vitamin E Underhållsbehovet av vitamin E är enligt NRC (2007) 1 IE per kg kroppsvikt, vilket motsvarar 50 IE per kg torrsubstans. Rekommendationer från NRC (2007) är ett dagligt intag av vitamin E för lakterande ston 2 IE per kg kroppsvikt. För dräktiga ston är vitaminbehovet 1,6 IE per kg kroppsvikt.

Vilket behov av mineraler har hästen?

Hästen har också behov av andra mineralämnen som t ex magnesium (Mg), zink och selen (Se), för att nämna några. Behovet av alla mineralämnen är olika beroende på hästens storlek och vad den används till. Detaljerat behov av mineralämnen återfinns i ”Utfodringsrekommendationer för häst”.

Hur mycket Foderkalk till häst?

Föl, unghästar, digivande ston samt hästar i hård träning: 1 -2 dosmått dagligen, blandas väl i kraftfodret. Övriga hästar: 1/2 – 1 1/2 dosmått dagligen. 1 dosmått = 30g ger 12g kalk.

Vilka tillskott behöver hästen?

Det är framförallt kalk och fosfor hästen behöver, men även koppar, magnesium och järn. Några andra viktiga saker att tänka på när det är väldigt varmt och/eller hästarna går hårda träningspass är vatten- och saltbehov. Dessa två går ofta hand i hand.

Share this post