Allmänning

Varfor lever det antika dramat Antigone fortfarande kvar?

Varför lever det antika dramat Antigone fortfarande kvar?

I Kristina Hagström-Ståhls regi får Antigone av Sofokles dessutom en feministisk udd. Gång på gång går tankarna till de iranska kvinnor som fängslats för att de försvarat mänskliga rättigheter eller vägrat bära slöja, skriver Torsten Rönnerstrand.

När levde Sofokles?

Sofokles levde cirka 497 f.Kr. – 406 f.Kr var en grekisk dramatiker och tragediförfattare. De mest berömda av Sofokles tragedier är de om Oidipus och Antigone, vilka ofta under beteckningen den ”thebanska sagocykeln”.

Vad kan vi lära oss av Oidipus?

Oidipus straffas för något som han inte hade för avsikt att göra, och som han inte heller kunde förutse. Och en ”modern”, i någon mening, förståelse av straff förutsätter väl någon typ av ansvar som inte alls verkar finnas i Oidipus fall.

Vad är en tragedi?

En tragedi är motsatsen till en komedi, och har i regel ett olyckligt slut. I klassisk bemärkelse skildrar den en i något hänseende betydande människas lidande, som resulterar i psykisk eller fysisk undergång, enligt Aristoteles ej orsakad av ondska eller brottslighet utan av en relation.

Hur kan man se att Antigone är en tragedi?

I Sofokles klassiska tragedi Antigone har titelgestalten, dotter till Oidipus, förbjudits av Thebes härskare Kreon att begrava sin döde bror sedan denne lett ett fälttåg mot staden. Det struntar Antigone i och begraver brodern ändå. När Kreon får reda på vad som hänt dömer han henne till döden.

Vilken genre skrev Sofokles?

Sofokles

Sofokles
Yrke Dramatiker och tragöd
Nationalitet Atenare
Verksam Antikt grekiskt drama
Genrer Tragedier och satyrspel

Var föddes Sofokles?

Colonus, Aten, GreklandSofokles / Född

Vad är budskapet med Oidipus?

Det spås av oraklet att han skall döda sin far och gifta sig med sin mor. För att undvika detta sätter de ut honom som liten på en äng. En herde hittar honom och ger Oidipus till en kungafamilj som inte kan få barn. När han vuxit upp blir han spådd att han ska döda sin far och gifta sig med sin mor.

Vad var Oidipus öde?

Myten har dramatiserats i årtusenden och är fortfarande lika aktuell. När Oidipus föddes lades en förbannelse över honom; han skulle döda sin far och gifta sig med sin mor. Oidipus föräldrar, kungen och drottningen av Thebe, valde därför att döda sin son.

Share this post