Populära

Vad ar brostben?

Vad är bröstben?

Ett långt, smalt och platt ben som sitter i mitten av den främre delen av bröstkorgen och fungerar stabiliserande. Bröstbenet är utgångspunkten för flera muskler i armarna, huvudet och nacken.

Är Tietzes syndrom farligt?

Symtom och diagnos Tydliga tecken är att det gör ont över ett eller flera revben när du andas eller rör dig. Du känner att det är ömt över området när läkaren trycker. Orsaken till Morbus Tietze är inte känd. Men det är ofarligt och brukar gå över av sig själv inom ett halvt år till ett år.

Var sitter bröstkorg?

Bröstkorgen är den översta delen av själva skelettet och sitter mellan huvudet och buken. Det som bildar själva korgen är våra revben, som baktill är fästa mot den övre delen av ryggraden och på sätt och vis omfamnar överkroppen med tolv armar.

Var sitter bröstkorgen?

Hur ser bröstbenet ut?

I sitt naturliga läge lutar bröstbenet så att den kraniella änden vetter uppåt och bakåt. Benet är lätt konvext ventralt och konkavt på baksidan (dorsalt). Sternum är bredast upptill för att smalna av vid det andra revbensbroskets artikulationsytor.

Hur känns kärlkramp i bröstet?

Det är vanligt att du får ett eller flera av följande symtom om du har kärlkramp: Du får ett tryck mitt över bröstet, ofta när du anstränger dig. Du blir mer andfådd än tidigare när du anstränger dig. Det kan kännas svårt att andas.

När är tryck över bröstet farligt?

Har du mycket ont och ett kraftigt tryck över bröstet kan det röra sig om kärlkramp eller hjärtinfarkt som kräver akutvård. Får du plötsliga bröstsmärtor som inte går över efter 15 minuter ska du söka vård akut – ring 112 och invänta ambulans.

Vad är kostokondrit?

Morbus Tietze kallas ibland också kostokondrit, vilket betyder inflammation i revben och brosk. Det namnet beskriver bättre vad det är. Alltså en inflammation i leden där revbenen är fästa på bröstbenet.

Vilka ben består bröstkorgen av?

Bröstkorgen består av de tolv bröstkotorna, bröstbenet och tolv par revben. Bröstkorgens ben skyddar bland annat hjärtat och lungorna. I bröstkorgen fäster också muskler som är viktiga för andningen.

Var ligger bröstbenet?

Bröstben (latin: sternum, av grekiskans στέρνον, ”bröst”) är, i människans kropp, ett avlångt och platt ben centralt placerat på bröstkorgens (thorax) framsida (ventralt) och utgör dess främre vägg.

Share this post