Blogga

Vad handlar Iliaden och Odysseen om?

Vad handlar Iliaden och Odysséen om?

Odysséen är fortsättningen på Iliaden. Den berättar om en av grekernas hjältar, Odysseus, som på hemfärden från Troja råkar ut för en mängd äventyr. Han irrar kring på havet i tio år innan han återförenas på Ithaka med sin trogna Penelope.

Iliaden berättar en del av historien om belägringen av staden Ilion (Troja), det vill säga det trojanska kriget, och är, tillsammans med Odysséen, ett av de två stora diktverk som traditionellt tillskrivs Homeros, en jonisk diktare.

Hur framfördes Iliaden?

Illiaden utspelar sig under det mytiska Trojanska kriget där hjältar som Achilles, Agamemnon och Hektor strider på vardera sida. Inget prisas som hjältemod i Illiaden där män upptar centrumet medan kvinnor befinner sig i periferin som sörjande mödrar för stupade män.

Vad är budskapet i Odysséen?

Det huvudsakliga budskapet Homeros vill få fram här är, att missbrukar du, riskerar du att aldrig komma hem). Nästa anhalt är hos cykloperna, där ytterligare ett antal av Odysseus män blir uppätna. Återigen uppvisar Odysseus ledarskap mycket övrigt att önska.

Hur har Iliaden påverkat samhället?

Anhalt menar att Iliaden inte är en oproblematisk hjältesaga, utan att den istället ifrågasätter huvudpersonernas blodiga kamp och dess följder för samhället: vreden hos Akilles, grekernas främste krigare, kom att skänka sorg och död åt såväl greker som trojaner. Homeros visar att även fienden är mänsklig.

Vilken vers är Iliaden skriven på?

Iliaden är skriven på hexameter, ett sex-taktigt versmått, som gör att texten låter lite halvsjungande och användes för att lättare komma ihåg verserna. Berättelsen innehåller omkring sextontusen verser som grekerna delade in i tjugofyra olika sånger.

Hur slutar Odyssén?

På en egenhändigt byggd flotte lämnar Odysseus ön. Dock framkallar hans vedersakare, havsguden Poseidon, en storm, där flotten går under. Poseidons vrede beror på att Odysseus har gjort hans son Polyfemos blind. Som skeppsbruten räddar sig Odysseus med sina sista krafter i land till fajakernas hemland Scheria.

Iliaden skildrar en händelse under det tionde och sista året av det trojanska kriget – grekernas krigståg mot Troja. Akilles, som är grekernas främste hjälte, har dragit sig tillbaka efter en tvist med härföraren Agamemnon.

När skrevs Iliaden ner?

HomerosIliaden / Författare

Vilka två hjältar dödades i kriget?

Det tar tio år och flera hjältar som Akilles och Hektor dör i striderna. Det stora genombrottet kommer när kung Odysseus kommer på att man skall bygga en ihålig häst som man fyller med soldater.

Vilken betydande roll spelade Eris i Iliaden?

Alla de odödliga gudarna och gudinnorna var bjudna utom en, tvedräktens (osämjans) gudinna Eris. Att inte ha blivit bjuden såg Eris som en skymf och hon beslöt att hämnas. Mitt under festligheterna kastade hon från ett gömställe in sin ”bröllopsgåva”, ett gyllene äpple tillägnat ”den skönaste”.

Share this post