Trendig

Varfor luktar parfymer olika?

Varför luktar parfymer olika?

Hur parfymen doftar beror dels på vilka råvaror den innehåller. Vissa råvaror har en förmåga att hålla sig kvar som ett ”second skin”, samtidigt som andra råvaror förbrukas fortare på huden. Parfym kan också dofta olika beroende på hur länge doften suttit på huden.

Kan man ha parfym i solen?

Undvik alltid att ställa parfym i direkt solljus. Visst, solen skapar så snygga reflektioner på väggen, men lita på oss – skugga får dofter att hålla längre. Att utsätta parfymsamlingen för solljus påverkar inte bara doften, utan även utseendet så småningom. Ju mörkare förvaring, desto bättre.

När kan man börja använda parfym?

– Man kan alltid använda parfym, även om man är liten. Ett spädbarn kanske inte ska ha det men när man är runt tio år och börjar i skolan, då är det ingen fara, säger Matilda Hult, Linn Alrutz och Isabelle Rönn. – Om man vill lukta gott får man väl göra det när man vill, det är ens eget val.

https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU

Varför använder vi parfym?

Parfym är en substans som används för att ge människor, föremål och rum väldoft. Ett berömt uttalande från drottning Marie Antoinette på 1700-talet är Det är bra att parfym finns, men det är synd att den behövs. Parfymer är vanligen vätskor, men kan också återfinnas som salvor eller krämer.

Varför uppfanns parfym?

I Egypten, för nästan 4000 år sedan, använde man dofter i allt från religiösa ceremonier till begravningsförberedelser, men också till vardags. Man trodde att dofter var ”svett från solguden Ra” och de var därför ansedda som heliga.

Vad händer om en parfym fryser?

Extrem värme eller kyla kommer att rubba den känsliga balansen i oljorna och förändra doften. När en parfym öppnas, används den. En spray släpper in mindre luft och avdunstar långsammare än en flaska med skruvkork, men även de finaste parfymer bleknar med tiden.

Share this post