Populära

Vilka krav staller lagen pa personlig hygien?

Vilka krav ställer lagen på personlig hygien?

God personlig hygien innebär bland annat att rena och lämpliga kläder ska användas. När det är nödvändigt ska de vara skyddande. Se kapitel VIII i bilaga II till förordning (EG) nr 852/2004. Behovet av skyddande kläder för olika verksamheter beror på vilken typ av livsmedel man hanterar där.

Vilka olika förvaringsutrymmen bör man ha för sina livsmedel?

Animaliska livsmedel bör därför förvaras i kylskåp, gärna på den kallaste platsen. Ägg har god hållbarhet även i rumstemperatur, men håller ännu längre i kylskåp. Även matrester bör förvaras i kylskåp, gärna så kallt som möjligt. Torrvaror bör förvaras torrt, mörkt och gärna svalt.

Hur förhindrar man Korskontaminering?

En absolut nödvändighet för allt som har varit och kommer att vara i kontakt med livsmedel, för att undvika korskontaminering. Uppnås genom höga temperaturer, med hjälp av ånga eller varmvatten (över 85 °C – temperaturkrav för de flesta kommersiella diskmaskiner).

På vilka sätt kan olika livsmedel förvaras?

De flesta grönsaker och en del frukter håller sig bäst i kyla, men bananer, tomater, gurka och squash, ska helst förvaras vid 12-15°C. Bananer får köldskador i kylskåp. Gasen etylen, som avges när till exempel äpplen och tomater mognar, gör att andra frukter och grönsaker blir dåliga fortare.

Vad bör man tänka på i samband med personlig hygien?

Personlig hygien ska ge välbefinnande och avlägsna smuts och andra föroreningar. Att vara ren och lukta gott ger också en ökad självkänsla. Hudens normala bakterieflora ska påverkas så lite som möjligt, eftersom den utgör ett försvar mot oönskade mikroorganismer.

Hur man ska tvätta händerna när man arbetar med livsmedel?

Tvätta händerna Handtvätt med tvål och vatten är vårt bästa försvar mot spridning av magsjuka. Rena händer vid matlagning bidrar också till att maten håller längre, vilket minskar matsvinnet. Ta bort smycken och tvätta händerna med tvål och vatten: Innan du börjar laga mat.

När ska vi tvätta händerna under en arbetsdag med olika livsmedel?

Tvätta händerna ofta När du går över till att hantera en annan råvara, till exempel från tillredning av sallad till hantering av färdig mat. Efter sysslor vid sidan om matlagningen, till exempel efter toalettbesök, blöjbyte, snytning och efter att ha tömt soppåsen.

Share this post