Frågor

Vad gor man nar man provjobbar?

Vad gör man när man provjobbar?

Provjobba aldrig gratis Att provjobba kan ibland vara ett alternativ innan du blir erbjuden permanent jobb. Då får både du och arbetsgivaren en chans att testa att allt känns rätt. Om arbetsgivaren däremot vill att du ska provjobba utan lön ska du säga nej. Du ska alltid få betalt för de timmar du jobbar.

Hur många timmar får man Provjobba?

Hur mycket du får arbeta regleras i arbetstidslagen eller i kollektivavtal. Enligt arbetstidslagen får ordinarie arbetstid vara 40 timmar per vecka. Lagen reglerar två olika former av övertid, allmän övertid och extra övertid. Den allmänna övertiden får högst vara 200 timmar per kalenderår.

Hur länge brukar man Provjobba?

En provanställning är en lagstadgad anställningsform i LAS (6 §). Den får pågå i högst 6 månader och efter den här perioden ska arbetstagaren erbjudas en tillsvidareanställning om arbetstagaren vill fortsätta ha en som anställd, man kan alltså inte vara provanställd under en längre tid.

Har man rätt till lön när man provjobbar?

Du har alltid rätt till lön för den tiden du jobbar, även om det är ett provjobb. En provanställning är vanligt bland många arbetsgivare. Dock saknar det lagstöd. Om du och arbetsgivaren kommer överens om att du ska provjobba så ingår ni ett avtal med varandra.

Kan du vara provanställd utan lön?

Däremot finns en anställningsform som heter provanställning, där arbetsgivaren kan provanställa en person i högst sex månader. Är du provanställd ska du självklart ha betalt. Dessutom ska du och arbetsgivaren upprätta ett skriftligt anställningsbevis där det bland annat ska stå vad du har i lön.

Får man provjobba gratis?

Svensk lag reglerar inte gratis provjobb, vilket innebär att det egentligen inte är olagligt att provjobba gratis.

Vad innebär det att provjobba är det lagligt?

Det finns ingen lag i Sverige som bestämmer vad en arbetsgivare lägst ska betala en anställd i lön. Det är således inte olagligt att låta någon jobba till mycket låg lön. Däremot är det ett brott mot kollektivavtalet om arbetsgivaren har tecknat ett kollektivavtal.

Share this post