Allmänning

Vem var den maktigaste faraon?

Vem var den mäktigaste faraon?

Nr 1: Ramses II (Regerade 1290–24 f.Kr.) Nio faraoner tog namnet Ramses. Hans regeringsperiod sträckte sig över 67 år, då han visade stor militär styrka. Därför anses Ramses II vara den största och mest inflytelserika faraon Egypten haft.

Vad hände med Egyptens högkultur?

Högkulturer – Egypten Öknar till både öster och väster gjorde att bosättningar runt Nilen undvek fientliga invasioner under långa tider. Dock kom även Egypten att ändra denna bana och under Nya riket hade man expanderat sina gränser från dagens Syrien i norr till Sudan i söder.

Vad hände med faraonerna?

De flesta faraonerna levde i Memfis och Thebe. När de dog begravdes de i stora gravar, till exempel i pyramider eller i berg. Dessa gravar innehöll många värdefulla skatter, så att faraonerna skulle få leva ett liv i lyx även efter döden.

Varför växte Högkulturer med stora städer fram?

Överproduktion av mat och en utvecklad arbetsfördelning hantverk och handel. En viktig förutsättning för detta var tillgången till stora vattendrag som kunde användas för både odling och transporter. De första högkulturerna uppstod därmed i bördiga områden längs med stora floder. De kallas därför ofta för flodkulturer.

Vilken period regerade Hatshepsut?

Farao Hatshepsut styrde Egypten 1479-1457 f.Kr. Det var Thutmosis III, hennes mäktige arvtagare, som lät rensa ut alla minnen av kvinnan som varit hans svärmor.

Vad var Hatshepsut känd för?

Hatshepsut anses vara en av de mest framgångsrika faraonerna. Hon byggde stora monument över hela landet men som allra mest kring Thebe (dagens Luxor). Kanske det mest storslagna var det imponerande templet i Deir el-Bahri som idag anses som ett av det forna Egyptens arkitektoniska under.

Vem avskaffade polyteismen i Egypten?

Han är känd för att ha förbjudit den egyptiska polyteismen och istället infört monoteismen vilket innebar dyrkan av Aton. Därmed avskaffades Amon-Ra som huvudgud i det forntida Egypten. Akhenaton anlade huvudstaden ”Atons horisont”, det nuvarande Amarna, som dominerades av fyra Atontempel.

Share this post