Populära

Har din katt en maskinfektion?

Har din katt en maskinfektion?

Om din katt visar symtom som avmagring, diarré och kräkningar kan det vara tecken på en maskinfektion. En maskinfektion kan även visa sig som dålig pälskvalitet eller hosta och andnöd. Ibland kan man se mask i kräkningar eller avföring men många gånger bär katter på mask utan att uppvisa några symtom alls.

Hur kan man behandla katten med bandmask?

Misstänker du bandmask rekommenderas prazikvantel som behandling. Välj ett maskmedel som bara innehåller prazikvantel (Droncit) om katten inte samtidigt har någon annan sorts mask, vilket är ovanligt. Droncit ges enkelt till hunden som engångsdos. Förebyggande mot loppor är exempelvis Frontline eller Seresto.

Hur ofta skall katten avmaskas?

Hur ofta? Avmaskning måste ske regelbundet för att hålla katterna något så när parasitfria. En utekatt bör avmaskas upp till fyra gånger per år, och en innekatt ca två gånger per år. Passa på vid den årliga vaccineringen. Förutom vid dessa tillfällen så skall katten naturligtvis avmaskas så snart parasiter upptäcks.

Hur ofta skall katten avmaskas när parasiter upptäcks?

Avmaskning måste ske regelbundet för att hålla katterna något så när parasitfria. En utekatt bör avmaskas upp till fyra gånger per år, och en innekatt ca två gånger per år. Passa på vid den årliga vaccineringen. Förutom vid dessa tillfällen så skall katten naturligtvis avmaskas så snart parasiter upptäcks.

Hur behandlar man mask för katt?

Det finns olika medel mot mask för katter och vissa är även receptfria. Men det viktigaste är att du behandlar för rätt typ av mask och att du är noggrann med doseringen. Du bör också vara försiktig med att avmaska din katt i förebyggande syfte. Det kan göra maskarna resistenta mot avmaskningsmedel.

Vad ska man göra för att stoppa katten i en handduk?

Svep in katten i en handduk liksom en kåldolma där bara huvudet tittar ut. Sitt på knä på golvet bakom katten så att den inte kan backa undan. Greppa mjukt kattens överkäke med vänster hand, fäll ner underkäken som en lucka med den fria högerhanden och peta in tabletten långt bak på tungan.

Kan du få i katten medicin via munnen?

Om du har svårt att få i katten medicin via munnen kan ett receptbelagt spot-on-preparat som droppas på huden vara ett alternativ. Vilken dos ska jag ge? Väg katten innan du beger dig till apoteket för att köpa avmaskningsmedel då dosen beror på hur mycket katten väger.

Vad är Avmaskningsmedel för kattungar?

Axilur är ett avmaskningsmedel i form av pasta och köps i kombination med en spruta. Detta kan vara ett väldigt praktiskt sätt att ge avmaskningsmedel på, särskilt om det gäller kattungar.

Hur länge är en katt dräktig?

En katt är dräktig i cirka 65 dygn, men det är inte onormalt med en förskjutning av nedkomsten på 3-4 dygn åt endera hållet. Men, om det har gått längre tid, upp mot 69 till 70 dygn, måste du ta kontakt med en veterinär.

Vad bör du tänka på innan du köper kattungen?

Det finns en rad saker du bör tänka på innan du gör ditt köp. Innan du köper kattungen ska du be om att få komma och titta på kattungarna för att bilda dig en egen uppfattning om hur de verkar. De ska vara rena och fina, klara ögon, rena öron och inte visa några tecken på diarré eller liknande.

Hur mycket kostar en katt eller kattunge?

Kostnaden för en katt eller kattunge varierar mycket. Du kan ganska lätt få en katt gratis, eller för en mindre adoptionskostnad, men du kan också lägga tiotusentals kronor på en speciell kattras.

Hur undersöker du din katt regelbundet?

Därför är det viktigt att du känner igenom din katt regelbundet. Hur undersöker du din katt själv? Vi ger våra bästa tips på hur du kan känna igenom din katt och vad som är bra att hålla utkik efter. Dyraste kostnaden för behandling i vår statistik under 2018: 24 000 kr.

Kan en katt kräkas ofta?

Det är inte normalt att en katt kräks ofta. Om din katt ofta har problem med mag-tarmkanalen kan detta ha många olika orsaker. Vid akuta kräkningar hos katt är det vanligt att den svalt ett olämpligt föremål. Oftast är det kattungar som gillar att tugga på nya, spännande saker.

Hur många kattungar kan man få i en kull?

En katt kan få allt mellan 1-10 kattungar. Ofta är det 3-4 stycken i en kull, men det kan variera och i snitt kan man säga att det är cirka 5 kattungar i en kull. Men variationerna kan vara väldigt stora. Om man inte kontrollerar en katts dräktighet kan den få fyra till sex kullar i året.

Vad äter katter helst?

Vad äter katter helst, om de själva får bestämma? Kött och fisk brukar oftast vara deras favoritmat. Katter är naturliga köttätare som vanligtvis gärna äter alla sorters kött och fisk. Det finns dock en del faktorer som du bör ha i åtanke. Ge inte din katt okokt kött eller rå fisk.

När är din kattunge fullvuxen?

Vid 9 till 12 månader har dock de flesta kattungar nått fullvuxen storlek. Vid ett års ålder, så anses din kattunge i allmänhet som vuxen (även om du inte tycker att den beter sig så!).

Share this post