Blogga

Kan man ha urinvagsinfektion utan symtom?

Kan man ha urinvägsinfektion utan symtom?

Dessutom finns begreppet asymtomatisk (symtomfri) bakteriuri. Det betyder att man upprepade gånger konstaterar tillväxt av bakterier i urinen, utan symtom på urinvägsinfektion. Asymtomatisk bakteriuri är vanligare hos kvinnor än hos män och är ett vanligt fenomen hos äldre, antingen de bor hemma eller på en anstalt.

Vad menas med tysta urinvägsinfektion?

Du behöver inte söka vård om du har urinvägsinfektion utan feber och har lindriga symtom. Besvären brukar gå över inom en vecka. Det gäller om du är 15 år eller äldre och inte är gravid.

Varför får man blod i urinen?

Det finns en mängd olika orsaker till att man får blod i urinen och det behöver inte nödvändigtvis komma från urinvägarna utan kan ha andra anledningar. De vanligaste orsakerna till att man har blod i urinen är urinvägsinfektion, njursten eller att mensblod har blandats i urinen.

Kan det finnas små mängder blod i urinen?

Om det bara finns en liten mängd blod i urinen brukar det inte synas, men det upptäcks vid ett urinprov. Orsakerna till att det har läckt små mängder blod till urinen är oftast lättare irritationer i urinröret, urinblåsan eller prostatan. Det händer att barn har blod i urinen, men det är inte så vanligt.

Kan blod i urinen bero på olika saker?

Blod i urinen kan bero på olika saker. Blod i urinen kan bero på olika saker. De vanligaste orsakerna till blod i urinen är urinvägsinfektionoch njursten. En annan orsak kan till exempel vara njursjukdom. Det kan också bero på en tumör i urinvägarna.

Vad är vanligt med cancer i urinblåsan?

Ett annat vanligt symtom vid cancer i urinblåsan är täta trängningar och sveda när du kissar. Sådana symtom beror oftast på urinvägsinfektion, men om det inte finns en bakomliggande infektion är det viktigt att patienten genomgår en ordentlig undersökning.

Share this post