Allmänning

Vad betyder optimal anspanning?

Vad betyder optimal anspänning?

Det är väldigt individuellt vilken anspänningsnivå som är mest optimal när en idrottare ska prestera. Vissa idrottare trivs med en låg anspänning, andra medelhög och andra en väldigt hög anspännig. Det finns flera sätt idrottare kan reglera sin anspänning.

Hur påverkas prestationsförmågan av alkohol?

När man har druckit försämras prestationen kraftigt, även dagen efter. Alkoholen påverkar också koordinationsförmågan, som är så viktig i lagsport, och kroppen kan inte bygga muskler eller återhämta sig på samma sätt. Att spela sämre för att man är bakis kan av de andra i laget uppfattas som ett stort svek.

Vad händer om man dricker alkohol efter träning?

Även om effekten av träningen kommer att försämras av alkoholintaget, försvinner den aldrig helt. Om du tränar innan du ska dricka är det bra att komma ihåg att din återhämtningsförmåga och förbränning försämras av alkoholen. Om du ska träna efter att du druckit får träningen sämre effekt, men gör ändå nytta.

Vad är anspänning mental träning?

Psykisk anspänning Kroppens anspänningsnivå höjs ge- nom att hjärtfrekvens och blodtryck höjs. Blod dirigeras om från huden till muskler- na. Dessa reaktioner kan uppkomma till följd av både positiv (t ex glädje, förvänt- ning, kärlek) och negativ (t ex rädsla, nervo- sitet, aggression) anspänning.

Vad kan för hög anspänning under längre tid leda till?

Det har t ex länge varit känt att personer med benägenhet för högt blodtryck under långvariga perioder av anspänning får högtblodtrycks-perioder dagtid (då anspänningen äger rum) och till slut även nattetid (då det inte skall vara någon anspänning).

Vad innebär optimal anspänning ansträngning påfrestning stress )?

När du har en hög anspänningsnivå innebär det att du är mentalt och fysiskt aktiverad. Anspänning är inte kopplat till varken ett negativt eller ett positivt tillstånd, utan man är bara redo att prestera. Anxiety, oro, är däremot ett negativt emotionellt tillstånd som karaktäriseras av nervositet.

Vad skall vi göra när vi under dagen har en mental toppform?

Tankar, känslor och koncentration Informanterna anser även att mental träning och mental toppform har mycket att göra med vilka tankar vi fyller vårt huvud med. Det gäller att välja rätt tankar och skapa positiva förväntningar för att styra känslorna åt rätt håll.

Share this post